EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на Executive Search с оборот + 2.2 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на Executive Search с оборот + 2.2 млн.лв.

mail13:10 | 18.04.2017прегледи 2701 коментарикоментари 0


Излезе годишното проучване на тенденциите в ползването на executive search услуга, което Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) прави и анализира всяка година. Проучването се базира на данни от проектите на членовете на БЕСА насочени към търсене на топ и среден мениджмънт позиции по метода на executive search.

Асоциацията наблюдава силна 2016 година, с оборот близо 2.2. млн. лв., което ниво, макар и да не достига пред-кризисните си върхове, е с около 20% повече от 2015 година.

Основният ръст идва от сектора на бързооборотни стоки (повече от 2 пъти увеличение), който в предишните години беше пасивен, основно поради излизане на някои международни играчи от нашия пазар и стесненото потребителско търсене. През 2016 той e втори по процент в общия оборот след индустриален сектор.

Ръст бележат и технологичния сектор (12%), както и строителство и управление на имоти (8%). Тези ръстове са видими и носят позитивен заряд на по-активно икономическо развитие.

Друг стимул за растеж на оборота е консултантския хонорар за предоставяне на услугата. Броят на проектите е нараснал с 6%, а останалият ръст се дължи на цената на проект. Тя се формира като процент от брутното годишно възнаграждение, което означава, че все повече са високите позиции в портфолиото на членовете на БЕСА, където и услугата е най-ефективна.

Как се развиват останалите сектори? Първенец с 28% от оборота е отново индустриален сектор. Това са производствени компании, нови или разширяващи капацитета си, които продължават да търсят допълнителни компетенции или проектни позиции за заводите си в България. Тази тенденция върви в последните 2-3 години и очакваме да движи пазара и в следващите няколко.

Фармация (11%) задържа присъствието си като друг водещ сектор в портфолиото (след индустрия и бързо-оборотни стоки). С най-голямо намаление в абсолютна стойност е финансов сектор. Друга област почти без проекти по executive search през 2016 година е секторът на енергийни и комунални услуги.

Допълнителни интересни метрики, които се следят са процентът локален бизнес спрямо централно договорени проекти. Тук нивото от миналата година се запазва - 86% от приходите са от договори сключени на местно ниво. Пада нивото на повтаряем бизнес (от 66% на 57%), което говори за по-широка клиентска база и по-добро разбиране на ползите от възлагането на директно търсене на един все по-динамичен и непредсказуем пазар на труда.

Не на последно място са 2 показателя, по които страната ни е водеща в ЦИЕ – процент на успешно завършени проекти (89%) и процент назначени жени на високи постове (36%). Интересна тук е промяната в протичането на проектите – клиентите са все по-взискателни по отношение на броя на кандидатите, които искат да видят, като често оценяваме и вътрешни кандидати. Зададените профили нерядко се променят в процеса на търсене, а както се вижда и от цифрите, в 10% от случаите клиентите се отказват от проекта.

Членовете на БЕСА са оптимисти за 2017 година, която също започна с ускорени ръстове и динамични проекти. Очакваме годината отново да бъде движена от индустриален, технологичен и

---------------------------------

Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) е професионална организация на консултантите по намиране и привличане на висш мениджърски персонал в България, които се обединяват за въвеждането на етични стандарти на българския пазар и издигане на професионалното ниво на сектора. Създадена е в началото на 2011г. и нейни членове са:

- Alexander Hughes

- Boyden

- Frijsberg & Partners

- Dr. Pendl & Dr. Piswanger

- DHR International NEUMANN

- Stanton Chase International

БЕСА се ползва от подкрепата от международната Асоциация на екзекютив сърч консултантите (AESC).

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg