EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Пазаруващите американци тласкат икономиката напред

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазаруващите американци тласкат икономиката напред

mail09:50 | 27.12.2010прегледи 378 коментарикоментари 0


Американците са харчели пари с умерено темпо през ноември, давайки тласък на икономиката преди празниците.Официални данни сочат, че миналия месец потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,4 на сто, предаде Асошиейтед
прес. През октомври показателят се повиши с 0,7 на сто, което бе най-бързото темпо от август 2009 година. Ноември е петият пореден месец, в който разходите на потребителите нарастват. Макар напоследък да се наблюдава възходяща тенденция на показателя, потребителите все още се въздържат от мащабните покупки, които са необходими, за да намалее значително безработицата от 9,8 на сто.През ноември доходите на потребителите са се повишили с 0,3 на сто след растежа си от 0,4 на сто през октомври. По-малко американци са подали молби за помощи при безработица миналата седмица, като това е вторият спад на показателя за последните три седмици, предаде Асошиейтед прес. Данните дават нов сигнал, че трудовият пазар в САЩ бавно се възстановява.
Министерството на труда на САЩ съобщи, че през седмицата, приключила на 18 декември, подадените молби са намалели с 3000 до 420 000 с отчитане на сезонните фактори. Равнище на седмичните новоподадени молби под 425 000 е сигнал, че заетостта умерено нараства. Икономистите обаче твърдят, че молбите трябва да намаляват системно до 375 000 или по-малко, за да се възприемат като признак за значителен спад на безработицата.В условията на рецесия молбите за помощи при безработицата достигнаха максимума от 651 000 през март 2009 година, припомня АП.
Средното четириседмично равнище, което е по-слабо променлив индикатор, леко се е повишило до 426 000 нови молби. Шест поредни седмици този показател се понижаваше вече до най-ниското си равнище от над две години.
Същевременно стана ясно, че в САЩ поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без да бъдат отчитани данните от силно променливия транспортен сектор, през ноември са се увеличили с най-бързото си темпо от осем месеца, предаде Асошиейтед прес. Наблюдава се нарастване на поръчките за компютри, електроуреди и тежки машини.
Министерството на търговия на САЩ съобщи, че общите поръчки за трайни стоки са се понижили с 1,3 на сто, като спадът отразява намаляващото търсене на самолети и автомобили. Без отчитане на транспортния сектор обаче промишлените поръчки са се увеличили с 2,4 на сто, което е най-големият растеж от март 2009 година. Бързото нарастване на поръчките извън транспорта са обнадеждаващ сигнал, че през идните месеци заводите ще увеличат производството и ще наемат нови работници, отбелязва АП.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg