EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пазарите не реагираха на британските избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарите не реагираха на британските избори

mail16:45 | 09.06.2017прегледи 1509 коментарикоментари 0


Основните европейските фондови индекси бележат повишение по време на петъчната търговия, тъй като инвеститорите сякаш игнорират изненадващите изборни резултати във Великобритания и акцентират предимно върху обезценката на британската лира и на еврото спрямо долара, което изглежда в подкрепа за експортно-ориентираните компании на стария континент.

Управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей загуби досегашното си парламентарно мнозинство на проведените вчера избори във Великобритания и ще бъде принудена или да формира правителството на малцинството, или коалиционно правителство. Това провокира първоначална рязка обезценка на британската лира към 7-седмично дъно от 1,2635 щатски долара, преди да последва частична стабилизация около 1,2750 областта, като в същото време еврото поскъпна до 7-месечен връх от 0,8858 паунда, след което върна назад около 0,8760 областта.

Силното понижение на паунда обаче изглежда в подкрепа на акциите на големите мултинационални британски компании, тъй като до 70% от техните приходи се формират зад граница. Поради това основният фондов индекс на борсата в Лондон FTSE100 нарасна при старта на днешната търговия с над 1% преди да върне леко назад, но остава да се търгува с около 0,5% над вчерашните нива на затваряне. По-големият индекс FTSE250, който включва повече вътрешно ориентирани компании обаче се търгува на негативна територия, понижавайки се с 0,3%, тъй като има притеснения, че политическата несигурност на Острова може да отложи стартирането на преговорите с ЕС за Брекзит и да навреди на и без това слабото представяне на британската икономика, което е в сила от началото на годината.

Акциите на британски мултинационални компании като Unilever PLC и Burberry Group PLC нараства съответно с 1,18% и с 1,22%, докато акциите на строителни компании като Taylor Wimpey PLC и Barratt Developments PLC се понижават съответно с 2,34% и с 2,46%, тъй като има опасения, че политическата криза на Острова може да забави покупките на жилища. Изненадващият изход от вчерашните избори се отразява негативно и британския банков сектор, като акциите на Royal Bank of Scotland падат с 2,84%, а на Lloyds Banking Group - с 1,1%.

Относително позитивното поведение на лондонската борса се отразява благоприятно и на останалите водещи фондови пазари като тези във Франкфурт и Париж. Немският индекс DAX се повишава с 0,35%, а френският CAC40 - с 0,28%, тъй като започналото от вчера насам понижение на еврото спрямо долара е от ползва и за мултинационалните компании от континентална Европа. Днес еврото спада към близо 10-дневно дъно от 1,1170 щатски долара, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от вчерашното заседание на ЕЦБ, на което не бяха дадени сигнали за възможно скорошно преустановяване на агресивната стимулираща парична и лихвена политика. В същото време шансовете за ново вдигане на американските лихви на заседанието на Фед през следващата седмица се оценяват на над 90 на сто и това допринася за поскъпването на зелените пари.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 обаче се търгува около неговите вчерашни нива на затваряне, тъй като инвеститорите на стария континент изглежда се нуждаят от повече време, за да преценят какви могат да бъдат последиците от парламентарните избори във Великобритания върху преговорния процес с ЕС по Брекзит. Някои анализатори предполагат, че шамарът, който британските избиратели нанесоха на партията на премиера Тереза Мей, може да доведе до промяна в подхода на властите в страната към предстоящия преговорен процес с европейските власти в Брюксел и това да доведе от "твърд" към "по-мек" Брекзит./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134