EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарите в САЩ затворени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарите в САЩ затворени

mail18:00 | 16.01.2012прегледи 416 коментарикоментари 0


Финансовите пазари в Съединените щати, включително и Уолстрийт, днес са затворени заради деня на Мартин Лутър Кинг, който се отбелязва всеки трети понеделник на януари, информира Reuters.

Денят на Мартин Лутър Кинг: На 23 август 1963 г. тълпа, надхвърляща 250 000 души - участници в поход в подкрепа на гарантиращи равни права на всички американци закони - се събира във Вашингтон, окръг Кълъмбия и стига до Капитолия. Начело на този Поход към Вашингтон е Мартин Лутър Кинг. Същия ден на стъпалата на Мемориала на Линкълн д-р Кинг държи реч, по-късно известна като „Имам една мечта”. Този поход, при който няма случаи на насилие, е най-масовото събиране на чернокожи и бели в столицата. Година по-късно, през 1964 г., е приет Закон за гражданските права. Това не е първият американски закон за граждански права, но е най-задълбоченият и най-ефективният от тези закони. Той гарантира равни права при жилищното настаняване, ползването на обществени сгради и съоръжения, при гласуването и за държавните училища. Всеки подлежи на безпристрастно изслушване от съда и безпристрастно гледане на делото му с участието на съдебни заседатели. Комисия за гражданските права ще осигури прилагането на тези закони. В този миг Мартин Лутър Кинг и хиляди други хора разбират, че борбата им не е отишла напразно.
През 1968 г. Мартин Лутър Кинг е убит, докато ръководи стачка на работници в Мемфис, щата Тенеси.
Смъртта на Мартин Лутър Кинг не блокира Движението за граждански права. На 20 януари 1986 г. в различни градове в цялата страна хората официално празнуват първия Ден на Мартин Лутър Кинг – единственият национален празник в памет на афроамериканец. Конгресмени и граждани подписват петиция до Президента с искането 15 януари, рожденият ден на Мартин Лутър Кинг, да бъде обявен за национален празник. Така 15 януари е отбелязван като национален празник в продължение на много години в 27 щата, както и в столицата Вашингтон, докато накрая през 1986 г. президентът Роналд Рейгън не постановява рожденият ден на д-р Мартин Лутер Кинг да се отбелязва като официален празник на третия понеделник от месец януари.
 


Тагове: пазар, САЩ, Wall Street
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg