EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарите в Източна Европа ще задвижат BG търговията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарите в Източна Европа ще задвижат BG търговията

mail18:38 | 21.10.2009прегледи 503 коментарикоментари 0


Цветослав Цачев, ръководител “Анализи”, Елана Трейдинг
Разминаването на българския пазар с възхода, който се наблюдава почти навсякъде по света през последния месец, е повече от очевидно. Корелацията с германския пазар започна да намалява. Това, че БФБ е по-малко зависима от развитите пазари, не означава, че сме изключение. SOFIX поддържа добра корелация с някои от регионалните пазари. Тази връзка може да даде отговор дали и кога БФБ ще се покачи, следвайки глобалната тенденция. Покачване на по-ликвидните пазари, като Чехия и Полша, би означавало навлизане на чуждестранни капитали към тези борси. В момента появата на търсене на пакети от ликвидните български акции ще има позитивен ефект върху цените им.
Българският пазар има едно от най-слабите представяния като разликата със САЩ и Германия е близо 10%. Тази стойност не е толкова голяма предвид слабата ликвидност у нас и способността на българския пазар да компенсира бързо изоставянето си.
Спрямо началото на годината се вижда, че SOFIX е близо до средното представяне на регионалните пазари. Предвид значителните загуби през 2008 г. също може да се твърди, че българският пазар изостава от регионалните борси. Както и че е бил изключително надценен на върха от 2007 г. По-важен извод е, че регионът се движи компактно само на пръв поглед. Връзката е това, което обединява всички пазари по света – дъното и върха на цикъла, но не и изоставането или избързването на конкретен пазар спрямо останалите.
През последните три месеца корелацията на БФБ с Чехия, Унгария и Литва е най-висока. За още по кратък период от 1 месец най-силна е връзката с Естония, Латвия и Литва, но корелацията с Чехия и Унгария се запазва сравнително висока. По този начин може да отличим няколко пазара, с които SOFIX има значителна корелация – Чехия, Естония и Унгария.
Покачването в Чехия започва по-рано от ръста на БФБ през август, като приключва преди SOFIX да започне ръста от септември. От тогава акциите в Чехия се търгуват в тесни граници. Борсата в Талин изостава с няколко дни от рязкото покачване у нас, но с бързи темпове възстановява разликата и също отстъпва няколко процента спрямо върха от септември.
Добрата корелация с няколко регионални пазара показва, че си струва те да бъдат наблюдавани за сигнали за ръст или спад на българската борса. В момента само Прибалтийските републики отчитат по-силен спад от върховете си, а възходящият тренд се поддържа в Унгария и Русия. Румъния и Полша са близо до пробив нагоре и при поддържане на ръста на Уолстрийт те също ще се присъединят към пазарите с нови върхове за годината. Останалите пазари продължават консолидацията си.
Българската борса ще се присъедини към нарастващия брой на покачващи се фондови индекси в Източна Европа. Това, което си струва да се наблюдава, е с каква сила в Румъния и Полша ще стартира ръст и кога Чехия и Прибалтика ще се включат към възхода на пазарите. Времевият прозорец, в който БФБ ще прекрати тази консолидация, е ограничен – следващите две седмици ще бъдат публикувани отчетите у нас, а в същото време ще приключи и оповестяването на резултатите от щатските и европейските компании. Движението не означава само възходяща посока. Често след втората или третата седмица на публикуването на отчетите започва корекция на щатския пазар. Но и в двата случая има основания да се счита, че нисколиквидната търговия на БФБ скоро ще приключи и индексите ще отчетат по-силни ежедневни движения.


Тагове: БФБ, анализ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg