EUR 1.9558
USD 1.6990
CHF 2.0898
GBP 2.2996
CNY 2.3655
you tube
mobile version

Пазар на фермерите в Ямбол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазар на фермерите в Ямбол

mail09:10 | 18.06.2025прегледи 103 коментарикоментари 0


Производители от Югоизточна България се събраха за втори път в Ямбол на регионално фермерско-занаятчийско изложение. Своя продукция на щандовете предлагаха официално регистрирани фермери и занаятчии от областите Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора и Бургас.

Посетителите избираха между разнообразие от пресни зеленчуци и плодове, мед и пчелни продукти, биологични брашна и олио, вино, млечни и месни продукти, ръчно изработени бижута, свещи, сувенири, продукти от българска роза, лавандула и билки. 

Инициативата надгражда традиционния фермерски базар, който се провежда в града вече трета година всеки последен четвъртък от месеца. Организира се от Фондация "Ямбол – вкус и традиции", с подкрепата на местната община и Ямболската търговско-промишлена палата. 

Изложението е в подкрепа както на българските производители, така и на потребителите. Основната му идея е да се съкрати дистанцията "потребител – производител", каза за БТА председателят на Фондация "Ямбол – вкус и традиции" Антоанета Събева. 

"Самите потребители, посещавайки щандовете, имат възможност да дегустират продукта, да придобият информация за начина на производство. И най-важното – имат възможността да се насладят на вкуса на български продукти", посочи тя. Освен чисто пазарният принцип, изложението дава възможност и за обмяна на опит и идеи между самите фермери и занаятчии, отбеляза Събева.

Малкият производител днес оцелява трудно, с много труд и постоянство, коментира Таня Конгарова, собственик на семейна лавандулова биоферма със 100 декара насаждения в ямболското село Гълъбинци. "За нас изложението е важно, това е връзката между нас и потребителите", посочи тя.

Здравко Аврамов, собственик на пчелна ферма в село Робово, община Тунджа, казва, че не е пропускал участие във фермерските базари в Ямбол. Регионалните изложения, когато има и производители от други области в страната, са особено полезни за пчеларите, за обмяна на информация, особено на фона на предизвикателствата за нас, отбеляза той.

"За втори път участваме в това изложение. Много по-лесен е прекият контакт с клиента – да обясниш лично за своята продукция, да отговориш на въпроси, отколкото да продаваш онлайн", коментира Антонина Велчева, която предлага ръчно изработени ароматни свещи и сапуни.

Повече от 15 бяха шатрите, в които родни производители, малки и средни предприятия представиха своята продукция. Идеята е чрез тези пазари земеделските стопани да имат пряк достъп до потребителите, което е в помощ на бързата реализация на произведените от тях продукти, споделят организаторите. Те се надяват посредством изложенията да се засили интересът към земеделските дейности на по-широк кръг от хора, както и да се привлече младото население.

Изложени на пространства в Градската градина в Кърджали бяха основно месни, млечни и растителни продукти, както и предмети за украса и биопродукти. Повечето от тях са от региона, но има и такива, като производителка на жив шоколад от Добрич.

"Живият шоколад – това е суров шоколад, без термична обработка. Лешниковият тахан в него също е суров, като по този начин се запазват полезните антиоксиданти и ферментите на меда", каза Стела Георгиева, която заедно със съпруга си трета година произвежда жив шоколад. Тя обясни, че в него захарта е заменена с мед, не се използва брашно, няма мляко. Въглехидратите в него са много по-малко, но има калории заради калоричността на какаото.

Сред представените производители бяха и такива на мед от Родопите. Освен че може да се опита на място, пчеларите дават и насоки как правилно да се консумира той.

"За да запази качествата си, медът не трябва да се поставя в гореща напитка. Един от начините за полезната му консумация е разтворен с малко хладка вода и капчици лимон – на вкус", коментира пчеларят Али Гарип. По думите му все по-трудно става отглеждането на пчели, основно заради заболявания, причинявани от акари, и все по-голямата устойчивост на паразита. Пчеларят допълва, че проблемът е във все по-голямата устойчивост на вредителите към произвежданите за целта препарати.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg