EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Павлова предупреди кмета на Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Павлова предупреди кмета на Варна

mail11:04 | 22.08.2012прегледи 1087 коментарикоментари 1


Вчера Националният експертен съвет по устройство на територията към МРРБ е взел решение, че Общият устройствен план на Варна може да бъде приет при условие, че общината отрази в него девет, направени от съвета забележки.
Регионалният министър Лиляна Павлова конкретизира нещата по следния начин: "Една от забележките ни е свързана с Морската градина. Трябва да се доуточнят терените, на които вече има изградени къщи. Няма как да се бутнат законно изградените къщи на хората. Препоръката, която дава националният експертен съвет, е кметът на общината незабавно да възложи изготвянето на подробен устройствен план за Морската градина като за парк. Това ще спре изпълнението на всички останали подробни устройствени планове, които в момента има одобрени за парка и ще спре и строителството. Кметът веднага трябва да издаде пълна строителна забрана за целия парк. Алея 1 не е част от Морската градина, защото още през 2002 година е отделена от Морската градина. За нея има влязъл в сила подробен устройствен план".

Националният експертен съвет прие решенията на Общинския съвет на Варна и на кмета на Варна по отношение отреждане на територии за градски паркове и градини, както и тяхното опазване от бъдещо застрояване в частта на Приморски парк и Ботаническата градина. По решение на НЕСУТРП проектантският колектив съвместно с общинската администрация в 7-дневен срок трябва да отрази отправените препоръки по ОУП. Най-общо те са по отношение на трасето на път I – 9 съгласно становището на АПИ, заверка на графичните материали от министъра на културата по реда на чл. 84, ал. 1 от Закона за културното наследство реализираното застрояване съгласно влезли в сила и приложени подробни устройствени планове за местностите „Салтанат”, „Горчивата чешма” и „Долна Трака”, попадащи в обхвата на Приморски парк. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще издаде заповед за одобряване на ОУП след отразяване на забележките и заверяване на графичните и текстови материали от възложителя - община Варна.

По решение на Националния експертен съвет кметът на община Варна трябва да възложи изработване на подробен устройствен план за Приморски парк в границите на ОУП и да наложи строителна забрана по реда на чл. 198 от ЗУТ за тази територия.

На заседанието вчера са участвали над 30 представители на държавната и местната власт. Членове на съвета са експерти от Басейнова дирекция за Черноморски район с център Варна, Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, Министерството на културата, Министерството на отбраната на Република България, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”, председателите на Камарата на архитектите в България и на Съюза на архитектите в България, дирекция Природен парк „Златни пясъци”, Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” при МТИТС, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Министерството на околната среда и водите, „Пристанище Варна” ЕАД, Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), Областна администрация на област Варна, Общински съвет – Варна, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, главният архитект на община Варна и др.

 

 


 
Коментари
 
Благовеста Иванова - 23-08-2012 г. 13:01:37

Колеги, неточно е заглавието ви! Г-жа Павлова не п р е д у п р е ж д а в а кмета на Варна, а потвърждава н е г о в о т о предложение за решаване на проблема със застрояването на Морската градина. Прочее, проблем, породен от действието на Закона за реституцията, а не от волята на община Варна. И второ, Алея 1 наистина не е част от Морската градина - тя е изключителна държавна собственост и никога територията й не е била общинска собственост. Концесии, продажби и други действия там никога не са били обект на общинска инициатива или дейност. Какъвто е случаят и с цялата Морска градина - тя продължава да е собственост на държавата, предоставена (съвсем отскоро) за управление на община Варна.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg