EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Павлова представи АМ пръстен пред австрийски фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Павлова представи АМ пръстен пред австрийски фирми

mail06:20 | 30.04.2015прегледи 1133 коментарикоментари 0


Австрийски компании проявяват интерес към строителството на лот 3 на АМ "Струма", съобщи министър Лиляна Павлова на среща с австрийските делови среди, които бяха запазнати с възможностите за участие в инфраструктурни проекти в България. „Имаме уникалния шанс да сме единствената страна в Европа, през която минават пет трансевропейски коридори. Чрез тях имаме възможност да развием една добра транспортна инфраструктура, чрез която да канализираме транзитния трафик, който минава през територията на страната ни“, подчерта Павлова и заяви, че до края на 2015 г. трябва да бъдат завършени участъците от няколко магистрални направления – част от АМ „Струма“ и завършването на АМ „Марица“. Дългосрочната цел е да изградим магистрален пръстен във всички направления като връзки по коридорите от трансевропейската мрежа, но и като връзки на столицата с двете пристанища на Черно море – Бургас и Варна, както и с довършването на АМ „Струма“ в двете направления - пристанището в Солун и река Дунав, която създава един огромен неизползван потенциал“, обясни тя. Със завършването на магистралния пръстен на България, ще се подобри движението, което ще доведе до икономии за бизнеса и опазване на околната среда, а така ще се облекчи и трафика по по-малките пътища.
Другият много важен транспортен проект, по който правителството работи активно е доизграждането на АМ „Хемус“, стана ясно по време на форума, както и пътните участъци по направлението София – Видин, София – Калотина, АМ „Черно море“, за които се търси финансиране на принципа на публично – частното партньорство или по т.нар. план „Юнкер“.
„За да бъдат успешни публично – частните партньорства трябва да променим начина на заплащане за ползване на пътищата, тъй като към момента използваме само винетна система“, каза министър Павлова и съобщи, че очаква до декември 2015 г. екипът на Световната банка да предостави модели за въвеждане на ТОЛ система в България. „Въз основа на моделите, предложени ни от Световната банка, ще изберем модел и 2016-2017 г. да отворим възможността за избор на инвеститор, който до 2018 г. да изгради системата“, заключи министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg