EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Павлова: 2013 ще е пикова за пътищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Павлова: 2013 ще е пикова за пътищата

mail16:00 | 02.01.2013прегледи 519 коментарикоментари 0


Почти два милиарда лева ще се влеят в кръвоносната система на българския строителен бизнес през следващата година, заяви в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Средствата са по линия на оперативна програма "Регионално развитие", по проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет. Това дава основание на министър Павлова да очаква през 2013 г. поне удвояване на ръста в строителния бранш спрямо тази година, нови временни и постоянни работни места в сектора. Тя определя 2013 г. Като пикова тъй като предстои довършване на магистрала"Тракия", продължава работата по магистрала "Марица".
Догодина започват няколко огромни ключови проекта: вторият ЛОТ на автомагистрала "Струма", изграждането на обходите на Враца, Монтана, Габрово, Западната дъга на софийския околовръстен път, Северната скоростна тангента на софийското околовръстно, пътят София – Калотина, коментира Павлова. Освен това догодина започваме и проекти за язовири, финансирани по Световната банка. Сумарно по всички проекти става дума почти за два милиарда лева, които реално ще влязат в бизнеса. Мисля, че това е добра подкрепа за него. Всичко това ще доведе до ръст както на временната, така и на постоянната заетост в страната. Разчитам през следващата година българският бизнес да стане по-активен по инициативата "Джесика", по която вече се одобряват проекти. Става дума за нисколихвено, дългосрочно и многогодишно кредитиране на инвестиции спортна, културна, търговска инфраструктура и това е реален шанс за бизнеса да се развива. Над 100 млн. лева догодина са на разположение на бизнеса, за да реализират проекти по "Джесика".

Второто направление, по което държавата ще осигури подкрепа за деловите среди, е чрез представяне на наши строителни фирми в Азербайджан, Катар, Узбекистан, Русия.
Предстои подобно представяне на възможностите на нашите опитни специалисти през следващата година и в Сърбия, отново в Катар и Мароко. Целта е бизнесът да получи подкрепа да работи и навън. Тези суми ми дават основание да прогнозирам през 2013 г. удвояване на ръста в строителния бранш спрямо тази година, отбелязва още регионалният министър.

 

 


Тагове: Павлова, 2013, пътища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg