EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още един лиценз за електроразпределение?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още един лиценз за електроразпределение?

mail06:15 | 03.01.2014прегледи 1413 коментарикоментари 0


Българска енергийна борса е подала заявление в ДКЕВР, с което иска да получи лиценз за независим преносен оператор на електроенергия. Това съобщи дружеството, цитирано от БТА. Заявлението е подадено на 27 декември.

През ноември м.г. самата компания обяви, че сред учредителите й са Камарата на строителите и енергетиците в България, генераторите и търговци на електроенергия, както и от Европейската борса EPEXSPOT, ПВБ България, Terna S.p.A. - италиански енергиен оператор, и Edison S.p.A. Последните три компании обаче отрекоха да участват в „Българска енергийна борса“ АД.

Компанията е регистрирана преди седем месеца и кандидатства за лиценз за оператор на енергийната борса в България, след като преди месец Електроенергийният системен оператор (ЕСО) неочаквано  се отказа да създава борса.

Според справка в Търговския регистър компанията е с капитал 50 000 лв., като сред учредителите са "Енергоремонт холдинг", която има 30% от акциите, Камарата на строителите и енергетиците в България имат 21%. 49% от акциите притежава Иван Жеков, който се занимава със строителство и транспорт в Сливен. Според в. "Капитал" освен него в управителния съвет на компанията влизат и Борислав Стоянов, Йорданка Тодорова и Борислав Лазаров, който е определен за представител на дружеството. В надзора на компанията участва и Асен Бабански, чиято фирма Би Ар Ди е свързана с финансово-брокерска къща "Фина-С" (собственост на "Бромак" на банкера Цветан Василев).

По правило борсовата търговия ще повиши конкуренцията на пазара, като така регулираният сегмент ще намалее, а разходите за работата на енергийната система ще бъдат осветлени. В момента на пазара се търгува само с дългосрочни договори, а дериватите са непознати.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168