EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 50 язовира инспектирани за незаконно строителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 50 язовира инспектирани за незаконно строителство

mail16:30 | 26.10.2010прегледи 813 коментарикоментари 0


До края на годината ще бъдат внесени в Министерския съвет предложения за промени в Закона за устройството на територията, с които ще се прецизират ролята, ангажиментите и наказанията на общините и на ДНСК в контрола върху строителната дейност, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев.
Предвижда се общините да се концентрират върху малките строителни обекти, като ДНСК винаги ще носи отговорност за приемане и издаване на строителни разрешения за обекти от високата категория с национално значение от първа и втора категория, допълни министърът.
Росен Плевнелиев счита, че в момента няма достатъчно механизми, с които да се наказват кметовете и главните архитекти на населените места заради допуснато незаконно строителство. Заради незаконните обекти в чашата язовир "Ивайловоград" например, най-тежкото наказание за главния архитект на Любимец би било освобождаване от поста му.
Плевнелиев съобщи, че 45 са къщите, построени в чашата на язовира, на земя-държавна собственост. За незаконното строителство в района са издадени 83 констативни актове.
Министърът уточни, че те по закон могат да бъдат обжалвани. Ако това не се случи, актовете стават заповеди за премахване на незаконните обекти, които също могат да се обжалват. ДНСК е издала 36 акта за забрана за ползване на обекти в района при констатирано незаконно ползване.
МРРБ и МОСВ ще направят проверки на други 50 язовира за незаконно строителство, които се очаква да приключат до края на годината.
С новия проектозакон за обществените поръчки се предвиждат промени на условията за организирането на търговете от общините. Сега звено към Министерския съвет подготвя нови инструкции, кметовете ще получат наръчници, с които да се типизират правила за търговете, каза министърът.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg