EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 5 години за САЩ до фалита?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 5 години за САЩ до фалита?

mail18:15 | 11.01.2011прегледи 3088 коментарикоментари 1


Валутата на САЩ ще загуби ролята си на единствена световна резервна валута, твърди американският икономист Бари Айхенгрийн*, известен експерт по валутните въпроси. По пътя САЩ могат да изпаднат до сегашното положение на Гърция, допълва той.
"Америка разполага с максимум пет години, дори може би по-малко, за да въведе ред в бюджета си. В противен случай финансовите пазари ще "вземат на прицел" САЩ, подобно на случилото се с Гърция", заявява Айхенгрийн, в интервю за вестник "Файненшъл таймс Дойчланд".
"Според мен това няма да се случи още през 2011 година или през 2012 година, но ако Вашингтон не вземе мерки, няма мине много време преди това да се случи" казва експертът.
В новата си книга "Прекомерната привилегия" ("Exorbitant Privilege"), която в края на миналата седмица бе публикувана в САЩ, икономистът прогнозира, че доларът ще загуби позицията си на единствена водеща резервна валута света.
"На фона на намаляващата икономическа тежест на САЩ светът се насочва към система на повече водещи валути", посочва Айхенгрийн, според когото подобно положение не е исторически необичайно.
"Тази система дори би трябвало да донесе по-голяма стабилност на международната финансова система. Въпросът е как светът да стигне до този момент", допълва той.
Според финансиста условие за успешен преход към нова валутна система е САЩ да овладеят огромния си бюджетен дефицит. При неуспех на Вашингтон в изпълнението на тази задача има опасност да възникнат сериозни проблеми.
"Ако инвеститорите останат с впечатлението, че политиците в САЩ не са решени да кажат неприятната истина в лицето на американския народ, то бягството от долара ще се ускори", посочва Айхенгрийн. Крах на долара пък би хвърлил в хаос световната финансова система.
"Финансовите кризи често избухват в периодите около избори, тъй като тогава се заформят фази на несигурност", отбелязва икономистът, който изучава процесите на възникване на подобни кризи.
До изборите през ноември 2012 година правителството на САЩ трябва да представи обвързващ план за действие за справяне с бюджетния дефицит.
Според Айхенгрийн американското правителство все пак обаче не бива да въвежда веднага строги мерки - важно е първо да има план, "защото когато през втората половина на 2011 година частното потребление нарасне, трябва да започнат решителни
действия за консолидиране на бюджета".
Експертът настоява да се допусне действието на данъчните облекчения от ерата на Буш, чиито срок неотдавна бе продължен, да изтече през 2012 година "в зависимост доколко са се възстановили всички имотни слоеве". За мнозина американски
политици въпросът за данъчните облекчения е табу, но "е неизбежен, за да се разреши проблемът с дефицита", отбелязва икономистът.
Айхенгрийн е убеден, че хората в САЩ са готови да приемат строги съкращения на държавните разходи. "Вярвам, че сред американците има определено разбиране по въпроса", посочва той, което обаче според него не важи за политическите кръгове. "Не виждам готовност за вземане на трудни решение от президента, нито от лидерите на опозиционната Републиканска партия", казва Айхенгрийн.

Засилване на контрола върху капиталите

Експертът прогнозира, че през 2011 година първоначално ще има добри условия за ускоряване на възстановяването на американската икономика, "което ще даде възможност, напреженията в световната валутна система в крайна сметка да не прераснат във валутна война". При по-силна американска икономика в САЩ ще остават повече долари и, съответно, притокът на доларови капитали към бързо развиващите се страни ще отслабне.
Икономистът все пак очаква засилване на контрола върху капиталовите потоци в редица бързо развиващи се страни.
"По-добре би било обаче, ако вместо това страните подсилят банковите си системи, въвеждайки изисквания за по-високи равнища на собствен капитал на банките", отбелязва той, имайки предвид и европейската банкова система.
"Проблемите, довели до кризата в еврозоната все още не са отстранени", предупреждава експертът. "Силно съм уверен, че през 2011 година кризата отново ще се разгори и вероятно ще бъде дори по-силна от преди", заявява той. Поради тази причина са необходими нови политически мерки.
Според Айхенгрийн има само два пътя, които водят напред.
"На първо място - преструктуриране на задълженията на проблемните държави и подсилване на европейската банкова система. Друг начин е кредити за подпомагане да се отпускат при ниски лихви, а такава предлагат еврооблигациите".
Финансовият експерт препоръчва надзорът над банковия сектор да се обвърже централно към Европейската комисия - "един валутен съюз с единен финансов пазар има нужда и от общ регулаторен орган, който да бъде независим от националните интереси".
Айхенгрийн призовава и да се упражнява по-силен надзор върху текущите сметки. "Надзорът в Европейски съюз трябва да обхваща не само бюджета, но и текущите сметки, конкурентоспособността и развитието на възнагражденията на трудовия пазар. За развитието на еврозоната също така би било полезно вътрешното търсене в Германия да нараства по-бързо", препоръчва той.
Според експерта сегашната криза и институционалните дефицити в еврозоната пречат еврото напълно да замени долара като международна водеща резервна валута. В дългосрочна перспектива поне ЕС би трябвало да се превърне в бюджетен съюз. Решението Европейската централна банка като "единствена дееспособна сила в еврозоната да изкупува държавни облигации, е временно необходимо, но не е отговор на проблемите в дългосрочен план".
Според експерта са необходими и институционални реформи.
"В крайна сметка не бива да се допуска нещата да се развиват както досега", заключава Айхенгрийн.

*Бари Айхенгрийн е професор по икономика и политически науки в Калифорнийския университет "Бъркли" (бел. ред.)

 


 
Коментари
 
Tedi US - 12-01-2011 г. 21:23:28

US shte falira ama na kukovo liato....zapishete so go tova v Evropa veche.....zashtoto ako Amerika falira, falira zelia sviat....as simple as that!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg