EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 274 фирми с финансиране по ОПИК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 274 фирми с финансиране по ОПИК

mail13:09 | 22.04.2016прегледи 695 коментарикоментари 0


Успяхме да осигурим допълнителен ресурс на стойност 141 млн. лв. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на още 274 проектни предложения от резервните списъци по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция в Министерство на икономиката днес.

Министър Лукарски уточни, че в рамките на бюджета по трите крайни срока на кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ предложени за финансиране бяха 484 проектни предложения на стойност близо 260 млн. лв. Други 641 проектни предложения, които бяха класирани успешно, но за които ресурсът не достигна, са включени в резервните списъци.

По първия краен срок на процедурата (за нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства) за допълнително финансиране са предложени общо 207 проектни предложения от резервния списък, от които 117 на малки и 90 на средни предприятия. 34 от тези проектни предложения или 16,4% са с място на изпълнение в Северозападна България.

По третия краен срок на процедурата (за сектори „Интензивни на знание услуги“) общо 67 проекта са предложени за допълнително финансиране, като 37 са микро, а 30 - малки предприятия. От тях 48 броя или 71,6% са в Северозападна България. „С това изпълняваме и поетия ангажимент на Реформаторския блок за целенасочена подкрепа на Северозападния регион“, заяви Божидар Лукарски.

По втория краен срок, за високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства, не се предвижда допълнително финансиране, тъй като към момента са финансирани приблизително 80% от оценените проектни предложения. Също така проектните предложения, които са включени в резервния списък по този краен срок са с по-нисък брой точки от 66.

Министър Лукарски посочи, че оставащият до края на програмния период бюджет по процедури за подобряване на производствения капацитет в МСП ще бъде приоритетно разходван за финансиране на проектни предложения в сектора на високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства. По този начин ще се спази одобреното от Комитета за наблюдение процентно разпределение на бюджета в зависимост от технологичната интензивност на секторите, в които оперират кандидатстващите предприятия.

Процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ е първата обявена процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. Тя предвижда подпомагане на малки и средни предприятия в три групи сектори на икономическа дейност: (1) Нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства; (2) Високотехнологични и средно високотехнологични  промишлени производства; и (3) Интензивни на знание услуги.

По трите срока са оценени общо 1 326 проекти предложения. От тях 1 125 са класирани успешно.


Тагове: ОПИК, фирми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg