EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 1 млрд. евро за проекти в Средиземноморието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 1 млрд. евро за проекти в Средиземноморието

mail16:20 | 18.02.2011прегледи 849 коментарикоментари 0


След събитията в Тунис и Египет и след призива на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън да се потърсят допълнителни средства за Средиземноморския регион, Европейският парламент гласува вчера в подкрепа на поправка за увеличаване на общата сума гаранции за заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за инфраструктурни проекти и малки и средни предприятия с 1 млрд. евро. Докладчик е Ивайло Калфин (С&Д), съобщи пресслужбата на делегацията на българските социалисти в ЕП. Депутатите гласуваха в подкрепа на увеличаване на тавана на гаранциите на ЕС към Европейската инвестиционна банка с 1,8 млрд. евро, включително допълнителна помощ от 1 млрд. евро за малки и средни предприятия в Средиземноморския басейн.
Гаранциите на ЕС за ЕИБ ще бъдат в размер на 29,567 млрд. до края на 2013 г., от които 2 млрд. са предвидени за екологични и климатични проекти. Поправката бе представена от постоянния докладчик за ЕИБ Ивайло Калфин (С&Д) и бе част от по-голям пакет, който има за цел да поднови мандата на банката, който ще изтече в края на октомври 2011 г. "Ако искаме да дадем ясен сигнал на гражданите в Средиземноморието в този критичен момент, трябва да позволим на ЕИБ да запази темпото на своята дейност в региона", поясни Ивайло Калфин.

По-голямо внимание към защитата на околната среда

Парламентът би искал околната среда да заема важна роля в новия мандат на ЕИБ. Депутатите на няколко пъти настояха ЕИБ постепенно да преустанови заемите за проекти, свързани с фосилни горива в развиващите се страни и да насочи инвестициите към по-екологични проекти. Това е и стратегическа цел на Г-20 и тя трябва да бъде постигната до 2015 година. В нея влизат и допълнителни 2 млрд. евро за проекти, свързани със защита на околната среда. "Да се надяваме, че този нов инструмент ще
насърчи държавите-реципиенти да се ангажират повече с климатичните цели на ЕС", отбеляза Ивайло Калфин след вота. Парламентът също така призовава Европейската инвестиционна банка да въведе някои качествени изменения. Депутатите искат по-добра координация между Европейската външнополитическа служба и Европейската комисия, когато става въпрос за прилагане на външните политики на ЕС. Също така се настоява за повече прозрачност, по-голямо участие на акционерите и по-добър мониторинг, в частност с оглед на влиянието върху развитието и околната среда.
Поправката за допълнителен 1 млрд. евро за заеми за южните съседи на ЕС бе одобрена вчера с 546 гласа "за", 48 "против" и 6 "въздържали се". Законодателната резолюция бе одобрена на първо четене с 538 гласа "за", 37 "против" и 37 "въздържали се".Очаква се скоро по въпроса да започнат преговори със Съвета. Разглеждането на второ четене се очаква в рамките на три до четири месеца.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg