EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очертава се недостиг на офиси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очертава се недостиг на офиси

mail16:05 | 20.08.2023прегледи 1377 коментарикоментари 0


При задържане на нивата на търсене се очаква недостиг на качествени офиси в София в краткосрочен план. Това е един от изводите от проучване на "Колиърс" (Colliers) за пазара на офис площи в столицата през първото полугодие на 2023 г.

Общото предлагане на офиси клас "А" и "В" в столицата възлиза на 2 440 700 кв. м през първото полугодие на 2023 г., сочат данни от най-новия доклад на компанията.

В сравнение с предходните шест месеца се наблюдава увеличение с малко под 1 на сто при първия тип площи и спад от 2,6 на сто при втория (поради рекласификация на част от сградите в по-ниския клас С). Проектите в активен строеж са с общ размер от 272 000 кв. м, като за част от тях вече има подписани предварителни договори за наем.

Търсенето на модерни офиси продължава да е движено от ИТ индустрията. През разглеждания период тя заема над половината от наетата квадратура, следвана от компании в сферата на професионалните услуги (13 на сто) и оператори на споделени работни пространства (12 на сто). 

Брутните усвоени площи са 66 700 кв. м, а нетните - 27 400 кв. м. Делът на незаетите пространства за офиси клас А отбелязва ръст от 10,9 на сто на 12,8 на сто. При клас В се наблюдава спад от 16 на сто на 13,7 на сто. 

Офертните наемни нива остават непроменени, за офиси клас "А" те са между 13,5 и 15,5 евро, а за клас "В" - между 9 евро и 10 евро на кв. м на месец без ДДС. Най-високи са цените за наем на офиси в зона център. Очаква се увеличаване на стойността на този параметър в първокласни проекти в активен строеж през следващите шест месеца.

През първата половина на годината започна активно строителство на няколко проекта клас "А". Въпреки това, при задържане на нивата на търсене, може да се очаква недостиг на качествени площи в средносрочен план. Това е сред причините интересът към споделени офиси да се запази. 

ESG* ще продължи да бъде лайтмотив за наемателите, които ще имат все повече изисквания към наемодателите в този аспект, се отчита в доклада. Това допълнително ще стимулира инвеститорите в нови проекти да предвидят стандарти за устойчивост за сградите си, а собствениците на стари имоти да вложат средства в тяхното обновяване, за да останат конкурентни.

Друга тенденция, която определя търсенето на пазара на офиси, е хибридният модел на работа, който остава предпочитан от преобладаващата част от компаниите. Вследствие на това те все повече ще се ориентират към наемане на по-голяма офисна площ на служител, но поддържане на по-ниско съотношение работни места към численост на персонала. БТА

* ESG (environmental, social and governance) standards – стандарти за екологично, социално и отговорно управление и бизнес дейност


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg