EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очакват се повече турски туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очакват се повече турски туристи

mail15:15 | 17.11.2020прегледи 416 коментарикоментари 0


През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с представителите на турски бизнес и туристически асоциации в Истанбул, където бе на двудневно работно посещение.

Вицепремиерът коментира, че кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50%. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя. Българският министър допълни, че през миналата зима турските туристи са били над 47 000, което представлява 9% от чуждестранните посещения за сезона. Това отрежда шесто място на гостите от Турция в класацията за зимни посещения от чужбина, и аз съм уверена, че с общите ни усилия можете да се изкачите и на по-високо място, категорична бе тя.

Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България. Очакват зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията.

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg