EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Очакват се по-високи изкупни цени на тютюна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очакват се по-високи изкупни цени на тютюна

mail10:03 | 25.10.2017прегледи 9277 коментарикоментари 0


Рекордни изкупни цени очакват тютюнопроизводителите в областите Гоце Делчев и Сатовча. Качеството на суровината е отлично, но количествата са малко. Произведеният тютюн в района е едва 1200 тона, наполовина в сравнение с миналата година. Скоро започва и изкупната кампания.

Всяка година тютюнопроизводители в района намаляват. Като основна причина хората посочват ниската изкупна цена на суровината, несигурната кампания – в годините, когато имаше доста тютюн хората не знаеха дали ще има кой да го купи, не всички успяваха да сключат договори с фирмите. Освен това има и десетки производители, които все още чакат да им се плати тютюнът, предаден преди година. Всичко това повлия негативно върху сектора и принуди доста хора да се откажат.

Тази година реколта вече е прибрана. Тютюнът е изсушен и до седмица ще бъде готов за предаване. Очаква се изкупната кампания да започне в началото на ноември.

Четири фирми са сключили договори с производителите. Миналата година те са плащали между 5 и 6 лева за килограм, тази година обещават с 2 лева повече.

Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител и председател на сдружение "Басма": Те в момента излязоха с едни нови цени, които ги дават, техни си договори, в които пише, че първото качество ще е 12 лв, второтото – 8.50 лв, третото - около 4 лева, но аз мисля, че цената тази година за ориенталския тютюн специално ще е между 7 и 8 лева, а за гръцката басма ще е между 9,50 – 10 лева.

Много от местните хора, дори и цели семейства, са предпочели да заминават да берат тютюн в Гърция, вместо да го отглеждат у нас. Там плащането е сигурно и за три –четири месеца успяват да получат около 10 000 лева.

Източник: БНТ2


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg