EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Очаквано: жалби срещу концесията на Летище София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаквано: жалби срещу концесията на Летище София

mail19:20 | 30.07.2019прегледи 692 коментарикоментари 0


Жалби спират засега даването на летище София на концесия. Два от кандидатите - “Еърпортс де Пари” и “МАГ Оувърсийз Инвестмънтс”, са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу избраният на първо място в процедурата. Това става ясно от регистъра на антимонополния орган. Още на 17 юли, при обявяването на победителя в процедурата, французите заявиха, че обмислят да обжалват.

“Еърпортс де Пари” e част от консорциума Group ADP и турската “ТАВ хавалиманларъ холдинг”.

“МАГ Оувърсийз Инвестмънтс” е водещ партньор в консорциум “Витоша”, в който е и британското дружество на китайската “Пекин кънстракшън ейнджиниринг груп”.

Консорциумът на Group ADP предложи годишно възнаграждение от 42,8% от приходите. За 35 г. това прави над 1,148 млрд. евро. Обявените инвестиции са 903 млн. евро.

Като финансова част те се очертаваха като фаворити, но явно са натежали и предложенията в техническите оферти при крайното класиране. Комисията е оценила общо финансовото предложение и техническата оферта с 80,31 точки. Сдружението бе класирано на второ място.

Консорциум “Витоша” бе оценен със 78,45 точки. Финансовото им предложение е концесионно възнаграждение 26,01% от приходите. Това прави за 35 г. над 698 млн. евро. Инвестициите са над 1 млрд. евро. “Витоша” зае четвърто място в надпреварата.

За победител бе определен консорциум “Соф Кънект”, в който водеща е френската инвестиционна компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летище Мюнхен “Флугхафен Мюнхен” и “Щрабаг”.

Френско-немският консорциум оферира годишно концесионно възнаграждение за държавата от 32% от приходите. За 35 г. това са близо 858,9 млн. евро. Вложенията за срока на концесията са 608 млн. евро. Определеният за победител консорциум е оценен с 86,12 точки.

В петък от министерството на транспорта заявиха, че още нямат решение как ще реагират на жалбите.

По закон, след като КЗК образува производство, трябва да поиска от министерството в тридневен срок да предостави документацията за концесионната процедура. Пак в този срок трябва да предостави и становище дали иска предварително изпълнение - това означава, че жалбите да не спират подписването на договора. Редът е КЗК да се произнесе, а решението подлежи да обжалване пред ВАС. Едва след окончателното решение на съда за предварително изпълнение може да се сключи договор с определения за победител.

Ако транспортното министерстно не поиска предварително изпълнение, ще се чака КЗК да се произнесе, а ако има обжалване - и ВАС./24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg