EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Очаквания към дигитално € - проучване на ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаквания към дигитално € - проучване на ЕЦБ

mail08:07 | 20.04.2021прегледи 576 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува изчерпателен анализ след обществена консултация относно дигиталното евро. Анализът потвърждава като цяло първоначалните констатации: това, което обществеността и специалистите искат най-много от такава цифрова валута, е поверителността (43%), последвана от сигурността (18%), възможността за плащане в еврозоната (11 %), без допълнителни разходи (9%) и да може да се използва офлайн (8%).

„Дигиталното евро може да бъде успешно само ако отговаря на нуждите на европейците“, казва членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Фабио Панета. „Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че цифровото евро отговаря на очакванията на гражданите.“

Поверителността е най-важната характеристика на цифровото евро както за обществеността, така и за професионалистите, особено търговците и други компании. И двете групи подкрепят изискванията за избягване на незаконни дейности, като по-малко от един на всеки десет отговора от обществеността показват подкрепа за пълна анонимност.

Повече от две трети от анкетираните признават значението на посредниците, предоставящи иновативни услуги, които позволяват достъп до цифрово евро и посочват, че то трябва да бъде интегрирано в съществуващите банкови и платежни системи. Те биха искали допълнителни услуги, предоставяни върху основните цифрови плащания в евро.

Около една четвърт от анкетираните смятат, че цифровото евро трябва да прави трансграничните плащания по-бързи и по-евтини. Те искат цифровото евро да бъде използваемо извън еврозоната, макар и с ограничения.

ЕЦБ получи много технически предложения от респондентите. Според една четвърт от отделните респонденти, решенията за крайни потребители, съдържащи (интелигентни) карти или защитен елемент в смартфоните, биха били предпочитани за улесняване на подобни на парични функции. Почти половината споменават необходимостта от лимити за притежание, диференцирано възнаграждение или комбинация от двете, за да се управлява количеството дигитално евро в обращение. Подобен дял от професионалните респонденти са съгласни.

Консултацията стартира на 12 октомври 2020 г. и завърши на 12 януари 2021 г., като получи над 8 200 отговора - рекордно участие в обществена консултация на ЕЦБ. Голямо мнозинство от анкетираните са частни граждани (94%). Останалите участници бяха професионалисти, включително банки, доставчици на платежни услуги, търговци и технологични компании.

Най-много отговори бяха от Германия (47%), Италия (15%) и Франция (11%). Отговорите не са непременно представителни за възгледите на населението на ЕС, тъй като консултацията беше отворена за всички и респондентите участваха по собствена инициатива. И все пак те дават важен принос в аналитичната и експерименталната работа на ЕЦБ и в предстоящото решение на Управителния съвет дали да започне официална фаза на разследване с оглед на евентуалното издаване на цифрово евро.


Тагове: дигитално, евро
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg