EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаквания за стабилен имотен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаквания за стабилен имотен пазар

mail11:11 | 02.02.2024прегледи 451 коментарикоментари 0


Очакваме стабилна година, със задържащ се брой на сделки за недвижими имоти, аналогичен на този от 2023 г. и с плавен ръст на цените на имотите в големите градове за качествени имоти ново строителство. Това каза пред журналисти Явор Пейчев, изпълнителен директор на "Имотека", при представянето на данни за състоянието на пазара.

Смятам, че новото строителство и качествените имоти ще продължат своя плавен ръст и той ще се задържи между 2 и 6 процента или поне отчетливо в първото полугодие на годината, каза експертът. Според него ипотечното кредитиране ще продължи да е основен фактор за мотивите на купувачите, защото не очаква рязко увеличаване на лихвените проценти, което означава, че парите ще са достъпни за купувачите. Лихвените проценти по кредитите, ако прием, че ще бъдат увеличени с 0,3 на сто, 0,6 на сто и до 1 процент, няма да окажат коренно влияние върху поведението на купувачите, посочи Пейчев.

Експертът допусна, че е възможно част от тях да предпочетат да живеят под наем, което ще се стимулира този пазар, но нивата на сделки като брой, както и активността на купувачите ще се задържат и предвид очакванията за приемането на еврото и влизането ни в Шенген, които според Пейчев са положителни процеси, стимулиращи българина в решението му за покупка на имот. Като добавим и овладяването на инфлацията в страната, както и малко по-превишаващото търсене спрямо предлагането, очакваме стабилна година, допълни експертът.

Едни от най-предпочитаните квартали за софиянци и за участниците на пазара в столицата продължават да са "Кръстова вада" и "Малинова долина", "Младост", "Овча Купел", "Лозенец", "Манастирски ливади", каза Пейчев. Очакванията на компанията са с новите линии на метрото да се раздвижат сделките в "Слатина" и "Гео Милев".

Двустайните и тристайните жилища продължават да са ключови за пазара, следвани от многостайните апартаменти и къщите.

Инвестиционните покупки са малко под 20 на сто от всички през 2023 г. Близо половината от сделките в София са сключени с ипотечен кредит, а участието на банките остава ключов фактор на пазара, което предопределя и все по-младата възраст на купувачите. Средният дял на банковото финансиране, което те избират, е между 50 и 80 процента от стойността на харесания от тях имот, каза Пейчев. Най-активни са потребителите от IT сферата, както и лекарите и фармацевтите. Друга група купувачи са хора от различни големи градове в страната, които търсят жилища в София с инвестиционна цел или за децата си, за които предстои да бъдат студенти. 

На пазара на наеми в София през 2023 г. се отчита повишение както на цените, така и на търсенето. Ако месечният наем за двустаен апартамент през 2022 г. и началото на 2023 г. беше около 760 лева, то в края на миналата година и началото на тази вече е 900 лева, каза експертът.  

В София новото строителство е концентрирано в "Кръстова вада", "Малинова долина", "Манастирски ливади – изток", както и над Южната дъга и "Овча купел", каза Ивайло Муцанкиев, директор "Ново строителство" в "Имотека". Най-изгодните сделки към момента се сключват в начален етап на изграждането, тъй като в този момент и изборът е най-богат. Според експерта тенденцията да се търсят партерни жилища със собствени дворове, както и последни етажи с панорамни парти тераси се засилва все повече. Средни цени на зелено на квадратен метър са между 1500 и 1800 евро за посочените квартали, като цената зависи и от качеството на строежа, каза експертът. Той посочи, че има тенденция на увеличаване на площите на апартаментите и добави, че от пазара са изчезнали едностайните жилища. Ивайло Муцанкиев каза, че вече инвеститорите са станали по-гъвкави и са склонни да работят по схема на плащане – 20 процента на предварителен договор, а останалото на Акт 16, което, по думите му, дава много голяма сигурност на купувача. 


Тагове: имоти, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158