EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаквания за зимния & летен туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаквания за зимния & летен туризъм

mail16:10 | 18.03.2015прегледи 1024 коментарикоментари 0


Какъв туристически сезон се очертава за българския летен туризъм? Ето мнението на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма, споделено за агенция Фокус:
„Българският туризъм за първи път е изправен пред една ситуация, в която два месеца преди началото на сезона, е трудно да се определи какъв ще бъде неговият изход. Това лято България ще обслужи над 7 млн. български и чуждестранни посетители и ще създаде 320 хил. работни места. Очаква ни много отговорен летен туристически сезон. Действително, ще има спад от руския пазар, който към момента ще е в рамките на 30%, но в последните дни се очертават и положителни тенденции. България остава на картата на чартърните полети от Русия, т.е за разлика от други дестинации, където имаме доста по-драстично намаляване на чартърните програми, България остава в листа на чартърните програми на руските туроператори. Промяната на курса на долара спрямо еврото прави по-благоприятни цените от Русия, с тенденция това да подобрява цената на пакета. Русия закупува нефтопродуктите си в долари и основните ѝ разплащания са доларови. Това донякъде ще компенсира намаляването на руската рубла.
Предвижда ли се по-масирана кампания за лято 2015, с цел привличане на повече туристи не само български, но и чуждестранни?
Румен Драганов: Най-голямата кампания, която се случва в момента е тази на обезценяването на еврото, което прави България, като еврова дестинация, близо 25% по-евтина за онези, които се разплащат в долари, както е в съседна Турция и за онези, които се разплащат с английски лири, каквато е Великобритания. Очакваме, само този аспект да окаже положителна роля върху туризма в България. Видяхме, че през зимния период над 1200 англичани и ирландци се записаха за следващия зимен сезон при цените, които са били през този сезон, главно на база на поскъпването на английската лира спрямо еврото.
Относно резервациите за Великден, кои ще са най-предпочитаните места от сънародниците ни и предвидени ли са празнични пакети?
Румен Драганов: За Великден и за майските празници вече се предлагат достатъчно много пакети, които са свързани с балнео спа и уелнес, като се очаква зимните ски курорти, поради добрите снежни условия да продължат да обслужват скиори и сноубордисти до края на месец април. Първата десетдневка на месец май се очаква да бъде много интензивна по отношение на пътуванията на българи в България, както и целият месец май. В миналите години, около 380 хил. са българите, които през месец май са пътували извън страната. Тази година, великденските празници извън България ще посрещнат около 55 хил. българи, като най-вече те ще пътуват в съседна Гърция, която е християнска страна и тържествено отбелязва Великден. Македония, Румъния, Сърбия, също са предпочитана дестинация от сънародниците ни.
Все още зимният сезон не е приключил, но може ли да се отчете като успешен за зимните ни курорти, имайки предвид, че снегът никак не липсваше?
Румен Драганов: Зимният сезон се очаква да приключи с ръст в рамките на около 4,5%, главно на база на добрите снежни условия, за разлика от миналата безснежна година. Имахме много силни месеци февруари и март по зимните курорти, включително и състезанията за световната ски купа, които се проведоха в Банско. Зимният сезон ще приключи по-добре от миналата година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg