EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Очаква се ФЕД да остави без промяна водещата си лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се ФЕД да остави без промяна водещата си лихва

mail14:33 | 12.08.2009прегледи 406 коментарикоментари 0


Признаците, че икономиката на САЩ може би най-сетне започва да се възстановява, се увеличават, макар че все още я дебнат някои опасности. Затова ръководството на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ най-вероятно ще остави непроменена основната лихва на американската централна банка на сегашното рекордно ниско равнище, за да бъде ускорен процеса на възстановяване, предаде Асошиейтед прес.
По график президентът на УФР Бен Бърнанке и колегите му ще приключат по-късно днес (в 20 ч. и 15 мин. българско време) двудневното си заседание по паричната политика. Засега много от икономическите показатели сочат, че най-тежката рецесия след Втората Световна война приключва и икономиката отново е започнала да нараства или ако не, то това скоро ще стане.
Американската икономика преживява обрат и ръководството на УФР ще обсъди дали някои програми за облекчаване на рецесията и финансовата криза трябва да бъдат продължени.
Все пак централната банка на САЩ предупреждава, че обикновено всяко възстановяване след финансова криза е трудно. Има и скрити рискове, добавят представители на ръководството на централната банка.
След като безработицата в страната спадна до 9,4 процента през юли, УФР посочи, че вероятно тя ще надвиши 10 на сто до края на годината, тъй като компаниите няма да се втурнат да наемат на персонал. Това би могло да попречи на икономическото възстановяване, ако доведе до ограничаване разходите на и без това въздържащите се да харчат потребители.
Друг риск произлиза от затруднения пазар на търговски недвижими имоти, където се увеличават просрочванията по кредити.
Това е проблем за банките, които кредитират сектора.
Нарастващият риск прави банките все по-пестеливи при отпускането на нови кредити за покупка на търговски недвижими имоти или рефинансиране на съществуващи заеми.
Икономисти прогнозират, че УФР ще запаси водещата си лихва по междубанковите кредити на рекордно ниското равнище от между 0 и 0,25 процента до края на годината. Основната причина е, че суперниската лихва по кредитирането ще насърчи американците да харчат повече, което ще помогне за стабилизирането на
икономиката.
Ако УФР остави непроменена водещата си лихва, това означава, че основната лихва по кредитирането на търговските банки, която се използва за определяне на ставките по т. нар. home equity loans (кредити, обезпечени със стойността на недвижим имот на кредитополучателя), някои кредитни карти и други потребителски заеми, ще остане на ниво около 3,25 на сто - най-ниското през последните няколко десетилетия, отбелязва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097