EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Очаква се поскъпване на палмовото масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се поскъпване на палмовото масло

mail17:45 | 27.10.2022прегледи 1278 коментарикоментари 0


Цените на палмовото масло вероятно ще се повишат още, тъй като голямото количество валежи в ключови страни производителки ограничава производството,  докато търсенето се увеличава за употребата му в храни и биогорива, казаха представители на индустрията, цитирани от Ройтерс.

Цените на палмовото масло FCPOc3 се повишиха с около една пета този месец, но все още се търгуват далеч под историческия връх, достигнат през март. Очакваният скок в цените ще увеличи тежестта за потребителите, които вече са засегнати от инфлацията, предизвикана от войната в Украйна, но по-големият износ и по-ниското производство ще спомогнат на големите производители на палмово масло Индонезия и Малайзия да намалят запасите.

Търговци споделиха, че доставките през ноември на сурово палмово масло за Индия, най-големият вносител в света, се предлагат на 976 долара за тон, включително със, застраховка и навло. Доставките през януари се котират на 1010 долара за тон.

"Но цените могат да се повишат над 1100 долара, ако Индонезия реши да възстанови експортните налози, което е много вероятно", заяви базиран в Мумбай дилър на глобална търговска фирма.

Решението на Индонезия да спре експортните налози през юли поради натрупване на запаси понижи цените на палмовото масло от мартенския връх от около 2010 долара за тон.

Въпреки покачването на цените този месец, палмовото масло се търгува с отстъпка от около 400 долара за тон в сравнение със соевото масло, което е на най-високо ниво от десетилетие, коментираха търговците. Суровото соево масло за доставка през ноември в Индия се котира на 1405 долара за тон.

Обикновено производството на палмово масло започва да намалява от ноември в Индонезия и Малайзия, които представляват повече от 80 процента от световното производство. Но тази година спадът в продукцията се очаква да бъде по-рязък, тъй като рядък трети пореден метеорологичен модел на Ла Нина носи обилни валежи в Югоизточна Азия.

"Изправени сме пред силни проливни дъждове през последните три дни, като  има леки наводнения", каза Фабиан Лим, управител на плантация в най-големия производител на палмово масло в Малайзия, щата Сабах.

Наводненията и проливните дъждове затрудняват работниците при прибирането на реколтата от палмово масло и преместването на плодовете във фабриките за преработка.

Запасите от палмово масло в Индонезия са намалели до 4,04 милиона тона до края на август, в сравнение с 5,91 милиона тона месец по-рано и 6,69 милиона тона в края на юни, според оценки на Индонезийската асоциация за палмово масло (GAPKI).

Забелязва се нарастване и при търсенето на биодизел на базата на палмово масло, показват данните на GAPKI. През януари-август Индонезия е изнесла 206 000 тона биодизел, надминавайки 167 000 тона, изнесени от страната през 2021 г.

Търговците подчертават също, че доставките на слънчогледово олио, алтернатива на палмовото масло, от Черноморския регион са нестабилни след войната Русия-Украйна.

Регионът на Черно море представлява 76 процента от световния износ на слънчогледово олио и всяко прекъсване може да доведе до повече търсене на палмово масло, коментира Сандип Баджория, главен изпълнителен директор на брокера "Сънвин груп" (Sunvin Group).

Решението на Индонезия да спре експортните налози понижи цените на палмовото масло и спадът се ускори след възобновяването на доставките на слънчогледово олио от Черноморския регион съгласно сделка с посредничеството на ООН през август. Баджория смята, че доставките може да бъдат прекъснати отново, тъй като войната се засилва.

Купувачите също така се опасяват, че Джакарта може да не спази освобождаването от експортни такси след декември, тъй като запасите ще станат по-управляеми. "Индонезийските налози биха направили палмовото масло по-скъпо във време, когато светът се бори да осигури слънчогледово масло", каза дилър от Ню Делхи.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg