EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаква се криза за литий

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се криза за литий

mail11:38 | 26.06.2023прегледи 696 коментарикоментари 0


Нарастват опасенията на производителите на литий, че недостигът на работници и служители, инфлацията и забавянето при издаването на разрешителни за минен добив може да им попречат да доставят необходимите количества от метала, който се използва при производството на батерии за електрически превозни средства, предаде Ройтерс.

Търсенето на литий в световен мащаб постепенно нараства на фона на плановете на водещи автомобилостроителни корпорации - от "Фолксваген" (Volkswagen) през "Стелантис" (Stellantis) до "Форд" (Ford), да разширят производството на електрически превозни средства.

Трудностите при доставките на литий обаче усложняват реализацията на плановете, които предвиждат електрическите превозни средства да заменят тези с двигатели с вътрешно горене, което е ключов фактор за осъществяване на прехода към използването на енергийни източници, които не замърсяват околната среда.

"Може да се стигне до кризисна ситуация, при която производителите на батерии не могат да разчитат на сигурни доставки на литий", заяви Стю Кроу, който е председател на Съвета на директорите на компанията за добив на литий "Лейк рисорсиз" (Lake Resources). Той говори в кулоарите на конференция в Лас Вегас, организирана от консултантската компания "Фастмаркетс" (Fastmarkets) и посветена на пазара на литий и другите суровини, използвани при производството на батерии.

През тази седмица "Лейк рисорсиз" стана поредната компания в бизнеса с литий, която обяви, че забавя реализацията на свой проект. Фирмата съобщи, че началото на добива на метала от мината "Качи" в Аржентина се отлага с три години.

"Лейк рисорсиз" съобщи, че "логистични проблеми, сред които осигуряването на енергийни доставки", са причина за забавянето на проекта.

Корпорацията "Елбъмарл" (Albemarle), която е най-големият производител на литий в света, разширява бързо своя бизнес в Северна и Южна Америка, в Азия и Австралия.

"Елбъмарл" очаква търсенето на литий в глобален мащаб да превиши предлагането с 500 000 метрични тона през 2030 г. 

През миналата година в света са били разработвани 45 мини за литий. Очаква се през тази година да започне експлоатацията на 11 нови литиеви мини и на още 7 през 2024 г., според   "Фастмаркетс".

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg