EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОЦК-Кърджали: Работниците втвърдиха тона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЦК-Кърджали: Работниците втвърдиха тона

mail14:00 | 09.04.2012прегледи 481 коментарикоментари 0


40-ти ден от протестите на работниците от ОЦК-Кърджали. Днес те се заканиха, че ако до сряда не получат парите си, са готови да спрат да ходят на работа и да поддържат индукционната пещ. По думите им, ако пещта спре, производството в завода много трудно би се възобновило, съобщи БТА. Според синдикалния лидер на КТ "Подкрепа" в металургичното предприятие Анни Георгиев и началник-цеховете вече са подали заявления за напускане, а връзката между собственика на завода Валентин Захариев, изпълнителният директор Славея Стоянова и местното ръководство на предприятието била прекъсната. И днес за един час бе блокиран изходът на Кърджали за Хасково през с. Мост. Блокада ще има и утре от 9.30 до 10.30 часа, а в сряда протестите се изместват в София, съобщават от синдикатите.
Намеренията на металурзите да стигнат до по-драстични действия и да пренесат протеста си в София, премиерът определи като нелегитимни. „Ако искат да проявяват неподчинение, да го правят пред къщата на Захариев, нямат право да блокират пътища”. Едновременно с това обаче заяви желанието на държавата да им помогне, полагайки „огромни усилия”, заяви министър-председателят пред bTV.
Бойко Борисов обяви, че в момента се водят преговори с кредитори, които да назначат нов мениджър със задачата да изведе предприятието от кризата и да се изплатят заплатите. „Ако българската държава започне да принуждава фалиралите собственици на фирми с насилие да извършват своята дейност, това значи, че сме полицейска държава. Затова има казуса правова държава. Неслучайно фалитът се обявява от съда, не от премиера. Единствената солидарност на държавата бе да им даде на хората по 325 лева. Другият механизъм е да докараме Захариев там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките”, коментира Бойко Борисов.
Името на собственика на ОЦК Валентин Захариев бе намесено в близки връзки с ГЕРБ, след като той сам заяви, че е спонсорирал предизборната кампания на управляващата партия. Борисов обаче отрече да са получавани пари от бизнесмена, който по думите му бил покровителстван от Иван Костов и обкръжението около него.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg