EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОЦК в Кърджали пред затваряне заради вредни емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЦК в Кърджали пред затваряне заради вредни емисии

mail18:40 | 28.01.2011прегледи 1727 коментарикоментари 0


В рамките на две седмици собственикът на ОЦК–Кърджали трябва да предложи план за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух със серен диоксид, кадмий и олово до допустимите нива. Този срок е възможният компромис от страна на държавата към собственика на предприятието, който трябва да реши как ще спази съответните норми, ако продължи да работи. В противен случай държавата няма да има друга алтернатива, освен да състави план за прекратяване дейността на част от оловното производство. Около това решение се обединиха участниците в извънредния Отраслов съвет за тристранно сътрудничество „Металургия", проведен днес (28 януари) в Кърджали. На съвета присъстваха министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова и Тотю Младенов, собственикът Валентин Захариев и мениджмънтът на дружеството, работници в предприятието, народният представител Цвета Караянчева. В дискусията взеха участие още областният управител Иванка Таушанова, представители на общината, неправителствени и граждански организации.

До края на февруари т.г. ОЦК–Кърджали трябва да внесе за разглеждане в МОСВ необходимата документация за ОВОС на депо за опасни отпадъци от собственото си производство. Освен това инвеститорът заяви намерение до края на 2013 г. изцяло да приведе новото оловно производство в съответствие с екологичното законодателство. Тримата министри бяха категорични, че сега съдбата на предприятието е изцяло в ръцете на неговия собственик.

„Аз като министър на икономиката винаги ще стоя зад едно работещо предприятие, но не може на едната везна да слагаме работните места на 750 човека, а на другата – въздуха, който дишат 35 хиляди души", подчерта Трайчо Трайков.

Това е поредната специализирана среща за обсъждане на проблемите, породени от работата на Оловно-цинковия комплекс в града. Въпреки неколкократно поеманите ангажименти от страна на собствениците на предприятието за модернизация на завода и изграждане на нови пречиствателни съоръжения, това досега не се е случило. Данни на МОСВ показват, че през последните години средночасовите и средноденонощните норми на серен диоксид в атмосферния въздух са били превишавани многократно над допустимите стойности. Закъснява и изграждането на ново цинково и ново оловно производство в комплекса. До момента са вложени едва около 30-40% от стойността на проекта за ново цинково производство, а по отношение на оловното производство – липсват данни да са вложени каквито и да било средства.

ОЦК-Кърджали е най-голямото предприятие в едноименния град. Дружеството е приватизирано през 1999 г. по линия на работническо-мениджърска приватизация. Сделката е контролирана по линия на следприватизационния контрол до 2004 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg