EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Офшорната Австрия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Офшорната Австрия"

mail06:35 | 26.06.2020прегледи 607 коментарикоментари 0


Под заглавие "Офшорна Австрия" журналисти от австрийското радио и телевизия са разследвали фирми тип "пощенски кутии" и офшорни структури в Австрия. Материали, свързани с разследването, бяха оповестени в радио- и телевизионни предавания, след като миналата седмица Федералната служба за борба с криминалната престъпност публикува доклада си за борбата с пране на пари за 2019 година. Според документа за една година са подадени 3073 сигнала за съмнения за пране на пари, което е с 12 процента повече от сигналите през 2018 година.

В доклада се казва, че все по-често произходът на парите се замъглява чрез онлайн трансакции с криптовалута и се отбелязва, че от 2020 година е влязла в сила нова директива за борба с прането на пари, според която платформите, които обменят пари в криптовалута, трябва да събират данни за самоличността и друга информация за лицата, извършващи трансакциите.

По време на карантината заради коронавируса службите са регистрирали увеличаване на сигналите за пране на пари. Разследващият журналистически екип на австрийското радио и телевизия е установил, че в центъра на Виена са регистрирани структури с офшорни фирми и фирми "пощенски кутии", които по мнението на експертите също се разследват за пране на пари. Адресите на някои големи австрийски фирми на данъчни съветници са регистрирани и като адреси на стотици компании. Това по принцип не е нелегално, но има няколко фактора, които затрудняват разкриването на финансови нарушения, казват авторите на разследването.

Честа практика е на жилищен адрес да бъдат регистрирани много компании. Така правят строителни фирми и фирми за недвижими имоти, които за всеки проект учредяват и собствен подизпълнител с цел намаляване на щетите при евентуален фалит и за да се възползват от данъчни облекчения. Такива услуги се предлагат от бюра на данъчни съветници. Има случаи, в които фирми на доверени лица и данъчни съветници предлагат учредяване на фирма и включват в пакета услуги и назначаване на техен служител за управител на фирмата.

Журналистическото разследване е установило, че на адрес в центъра на Виена, ползван от много данъчни съветници, са регистрирани 124 активни фирми, осем от които са в процес на ликвидация. Заличени от регистъра или сляти с други са 293 дружества, намирали се на същия адрес. Неколкократно от чужбина са подавани сигнали за пране на пари от този адрес.

В разследването е цитиран един от данъчните съветници от тази кантора, според когото тяхната дейност е да защитават данъчните интереси на клиентите и тя няма нищо общо с офшорни дружества в Австрия, изключвайки категорично възможността фирмите да се използват като междинно звено за фактури.

В поредица от интервюта специалисти по пране на пари коментират темата. Бившата директорка на Службата за подаване на сигнали за пране на пари Елена Шершнева изброява структурните проблеми на държавните служби и необходимостта от подобряване на възможностите за ефективно преследване. За да започне разследване, е необходимо "предварително деяние". Но при прането на пари основното е да се прикрият криминалните действия.Това е мнението и на Маркус Шмит, главен прокурор в прокуратурата за стопански и корупционни престъпления. Според вещото лице Рудолф Келермайер криминалните престъпници използват често услугите на данъчни съветници, адвокати и нотариуси, за да изперат нелегални доходи през фирми.

Проблеми възникват, когато фирми за данъчни услуги поемат управление на дружества, без да знаят какъв е характерът на дейността на тези дружества, вероятно някои поемат риска, тъй като това им носи добри доходи, заявява в интервю данъчният съветник Бернхард Ванас, хоноруван преподавател по финансово право във Виенския университет.
Подобни рискове не тревожат представителите на фирмата, назначаваща управители на регистрирани на нейния адрес други фирми. Разследването цитира служител, който е бил управител на 220 фирми, а в момента в същата фирма работи сътрудник, назначен на непълен работен ден, управляващ 30 фирми. В разговори с журналисти тези представители отхвърлят приликите с адвокатската кантора Мосак Фонсека, която представляваше стотици фирми и беше в центъра на "Панама пейпърс" - разследването, разкрило офшорни фирми на известни и богати хора и предизвикало скандал в цял свят през 2016 година.

Дейността на посочената в разследването кантора на данъчни съветници е във фокуса на вниманието на прокуратурата на германския град Росток във връзка с разследване срещу основателя на германското предприятие Джърмън пелетс, който през фондация и австрийски фирми е изнесъл в САЩ милиони на вложители. Един от данъчните съветници в австрийската фирма е бил в управителния съвет на фондацията, част от Джърмън пелетс. В изявление за радиото той каза, че когато човек има много клиенти, сред тях ще се намери и черна овца.
Някои от партньорите, както и адресът на споменатата фирма за данъчни услуги, се появяват в редица държави в съобщения за пране на пари и разследване за корупция. До 2009 година там се е намирала фирма, през която са преминавали пари за подкупи на Сименс, които трябва да са отивали в черни каси, се казва в разследването. През 2013 година американското министерство на финансите е предупредило за посредник на руско-евразийска организация на мафията, който е имал фирма на въпросния адрес. На въпроси на журналистите за някои от тези или по-стари случаи, добили известност, сътрудници на фирмата за данъчни услуги са отрекли, че са имали такива контакти или са заявили, че те са били за краткотрайни.

На какво се дължи този интерес към Виена? Шершнева назовава като причина местоположението на града и историческата му роля като място за контакти между Изтока и Запада, както и доброто икономическо развитие на Австрия със стабилни възможности за инвестиране. Освен това през Австрия се открива достъп и до другите държави от Европейския съюз. Професор Ванас назовава и друга причина - за придобиването на имот от чужденци по принцип се изисква разрешение, но в различните провинции това е уредено различно. Обаче щом чужденец има австрийско дружество, проблемът се решава, в най-лошия случай чрез структура с фирма-майка и дъщерна фирма.
В хода на разследването журналистите са открили и случай с подобна конструкция, свързана пряко с руския олигарх Олег Дерипаска, известен в Австрия с участието си в строителния концерн Щрабаг. Досега неизвестен беше фактът, че 81-годишната му майка притежава поне на хартия няколко австрийски дружества, чието седалище е адресът на бюро на данъчни съветници в центъра на Виена. На този адрес също са регистрирани стотици фирми. През едно от дружествата на името на майката - Валентина Дерипаска, е купена голяма сграда в центъра на Виена, която да бъде преустроена в луксозни жилища. На друго дружество на 81-годишната жена принадлежи луксозният хотел "Аурелио" в Лех на Арлберг, един от най-скъпите алпийски курорти в Австрия. Досега се смяташе, че хотелът е собственост на Олег Дерипаска, съобщават журналистите.

Името Валентина Дерипаска се появява неколкократно във връзка с фирмите на сина й. Появява се в Офшор лийкс, публикувани през 2013 година от Международен консорциум на разследващи журналисти. Според съобщения в медиите на името на едно от предприятията й е бил регистриран частен самолет на остров Ман.

Олег Дерипаска, на когото от 2007 година принадлежат 25,9 процента от строителния концерн Щрабаг, построи и освети през 2018 година руска църква в австрийското градче Лаа на река Тая, близо до границата с Чехия, където на руското военно гробище почива дядо му, загинал във Втората световна война.

Ръководител на дружествата на Валентина Дерипаска е Александър В., който според фирмения регистър се води ръководител на близо 400 фирми. В интервю по телевизията той заяви: "Имаме много строги правила и всеки клиент е проучен щателно."

От Министерството на правосъдието са съобщили, се казва в един от излъчените по телевизията материали, че в момента се работи по прилагане на директива за наказателно преследване на прането на пари. Това означава разширяване на рамките на наказанията и въвеждане на "утежняващо обстоятелство". То трябва да е в сила за всички лица, замесени професионално в случая, в това число и за данъчните съветници./БНТ

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg