EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Официално залагаме на 3.6 % ръст през 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Официално залагаме на 3.6 % ръст през 2011 г.

mail10:40 | 03.12.2010прегледи 859 коментарикоментари 0


Късно снощи Народното събрание прие на второ четене бюджета за 2011-та година, който предвижда 3.6 на сто растеж на брутния вътрешен продукт. В документа е заложен дефицит от близо два милиарда и 16 милиона лева, предаде БНР. След като изслуша близо 15 часовите дебати финансовият министър Симеон Дянков благодари на депутатите за подкрепата. В кулоарите на парламента той съобщи, че коледни надбавки за пенсии няма да има.
Минималната работна заплата остава 240 лева и през следващата година. Не се предвижда промяна и в пенсиите въпреки увеличението на осигурителната вноска от 1,8 %. МВР, Министерството на отбраната и Министерството на труда ще получат най-много пари като отделените средства за вътрешното министерство ще бъдат над 1 млрд. лева.
Последните няколко часа преди приемането на бюджет 2011 на второ четене депутатите прекараха в спорове за парите, които трябва да се отпуснат за здравеопазването. Критиките на Коалиция за България бяха свързани с прехвърлянето на 1,5 млрд. лв. от Здравната каса в бюджета. Тези пари ще са за покриване на дефицити. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов отхвърли критиките с аргумента, че осигурителните вноски са публичен ресурс.

Спорове предизвикаха и текстове за общините и финансирането на филмовата индустрия.

В края на дебатите финансовият министър Симеон Дянков заяви: "Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета. Благодаря и на опонентите, някои от които критикуваха по същество и дадоха ценни идеи.
България ще бъде една от само четири държави в целия ЕС, която ще изпълни Маастрихтския критерий за бюджетен дефицит. Ние сме и сред малкото държави в ЕС, които успяха да не увеличават данъци и да не намаляват пенсиите и заплатите. По този начин гарантирахме и стабилността на Валутния борд.
2011–та година ще бъде и първата година, в която всички пари за здраве ще се харчат за здраве. Въпреки трудностите предвидихме и повече средства за образование.
Определих бюджет 2011 г. като бюджет на стабилността. Няма друг път за България освен този на последователната и отговорна фискална политика".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg