EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Официална среща Борисов & Орбан. Какво си казаха?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Официална среща Борисов & Орбан. Какво си казаха?

mail11:46 | 29.01.2016прегледи 1698 коментарикоментари 0


До ден днешен продължавам да твърдя - незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато бъдат устроени вече приетите мигранти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с унгарския му колега Виктор Орбан, предаде Агенция "Фокус". Борисов обясни, че двамата са обсъдили въпросите, свързани с миграцията, общите проекти с унгарски фирми в България, газовият разпределил "Балкан", възстановяване на директната линия София - Будапещ. "Нашата позиция по темата, която съм защитавал на няколко европейски съвета, за съжаление тогава не постигнехме консенсус, не се вслушаха в нас, е - до ден днешен продължавам да твърдя незабавно да се затворят външните граници на ЕС, до момента, до който всички тези, милион ли са, два ли са, не знам някой дали може да ги преброи, бъдат устроени", заяви премиерът. "Или съответно, поне от това, което чувам Финландия връща, Швеция връща - огромни разходи, къде отиват, къде ги оставят. Надявам се вече да бъдем и по-честни към самите имигранти", каза още Борисов.

Това, че се оказваме прави в момента не ни носи никакво удовлетворение, проблемът с бежанците си е същия, даже се е влошил, каза още Борисов. "Не може напливът да продължава, да има цели коридори през Гърция, Македония, Сърбия или от Север и когато отиват в Европа, да ги взимат с похарчени пари и да ги връщат обратно. Това не е честно, много по-нехуманно е от това да кажем спираме и когато има ред за влизане в Европа, тогава ще има други правила", обясни Борисов.
"Благодаря на Виктор Орбан, Дейвид Камерън и други, които дадоха България за пример. Разликата между мен и Виктор Орбан е, че той по-смело отиде напред, ние го нарекохме съоръжение, което подпомага усилията ни. Докато той се огради бързо, бе сочен с пръст, а сега само за няколко седмици 7 държави се оградиха като него. Ако ни бяха чули преди около 5-6 месеца и тогава бяхме спрели бежанците на външните граници, тогава сега щеше да има сигурно с няколко стотин хиляди по-малко бежанци и нямаше да се налага през тази зима да е прехвърлят хора с какъв ли не транспорт", поясни премиерът. "Ще продължим, трябва да имаме европейска позиция. Ние не искаме да остават държави след време, които не са оградени и там да се изсипят всички бежанци. Пазейки нациите си, мислим и за европейската солидарност и се надяваме и нашите европейски колеги и партньори да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси, защото това, че се оказваме прави в момента не ни носи никакво удовлетворение. Проблемът си е същия, даже се е влошил", каза още Бойко Борисов.

Виктор Орбан: "Срещу България има двуяки мерки. Не е правилно, че Брюксел не признава резултатите ви и не иска да влезете в Шенген. Не е справедливо, че от вас се изискват допълнителни неща. При тази бежанска криза България е с най-добрите резултати. Това е стрес тест за всички държави, които са по маршрута на бежанците и България се справя много добре. С каквото сте се ангажирали го спазвате. Ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи на България членство в Шенген. Друг е въпросът, дали вие ще приемете да влезете в институция, която вече умира".

Според Орбан, ако досега проблемът с бежанците се е смятал за икономически и културен въпрос, той вече е станал въпрос на сигурност. Той покани Борисов да участва на 15 февруари в Прага на форум на страните от Вишеградската четворка и заедно да обсъдят общи предложения и сътрудничество.

Снимки: Фейсбук профил на министър-председателя Бойко Борисов


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165