EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Офис пазарите в София и Букрещ с потенциал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офис пазарите в София и Букрещ с потенциал

mail06:15 | 17.11.2020прегледи 544 коментарикоментари 0


Въпреки временните колебания през 2020 г., офис пазарите в София и Букрещ продължават да имат сериозен инвестиционен потенциал, като предлагат все още значително по-висока доходност спрямо останалите столици в ЦИЕ, заедно с устойчивост на търсенето и допълнителен потенциал за ръст. За да се привлекат повече институционални инвеститори с дългосрочен инвестиционен хоризонт, търсещи текуща доходност от своите придобивания, банките трябва да станат по-гъвкави при финансирането, посочват от Lions’s Head Investments.

„Фокусирахме инвестиционните си планове в София и Букурещ, тъй като въпреки сериозното развитие на офис пазарите в последните 10 години, и двата пазара все още предлагат най-ниските капиталови стойности спрямо останалите столици в ЕС. И двата града разполагат с отлични инвестиционни продукти – първокласни офис проекти с големи международни компании за наематели, с възможност за добра текуща доходност и устойчивост на търсенето.“, коментира Елица Ценова, директор „Инвестиции“ в Lion's Head Investments.

В отговор на променената работна среда, собствениците на бизнес сгради търсят нови гъвкави решения в преговорите за наем на офиси. Някои от тях използват настоящия момент за оптимизация на оперативните разходи, както и за ремонти и подобрения в сградите, така че да отговарят на новите изисквания на наемателите.

„Преди настъпването на COVID-19 наемните нива на офис площи в България бяха на по-ниски нива спрямо наемите на пазара в Румъния и значително по-ниски от тези в Централна Европа, което не налага сериозни корекции по време на извънредното положение и поддържа пазара устойчив. България продължава да се отличава със сериозни конкурентни предимства спрямо разходите за наем, които са от особено значение при избора на локация от международните компании“, посочва Георги Попчев, пропърти мениджър в Lion's Head Investments.

Повечето от големите фирми наематели не предприемат решения за офисите си локално, а следват глобалните политики на централите си, допълват от компанията. Това важи при преместване, наемане на нови площи или освобождане на пространства.

Вероятността да се търсят опции за намаляване на наетите площи е малка, тъй като очакванията са в дългосрочен план работата от вкъщи да остане като допълваща, а не основна форма, посочват експерите от Lion’s Head Investments. В момента разпределението между хоум офис и работата на място е съгласно глобалните стратегии на компаниите и наложените противоепидемични мерки.

„Офисите няма да бъдат изместени напълно, но ще са необходими промени, за да се осигури здравословна и безопасна среда за служителите. Дистанционната работа не може да се приема като решение за целия бизнес, а ще се използва по-скоро за определени екипи и дейности, в баланс с работата на място“, уточнява Георги Попчев.

От компанията очакват в дългосрочен план връщането на работните места да става поетапно и считат, че дистанционната работа е временна мярка за намаляване на времето в офиса, докато работодателите разработят новите си стратегии за работа, съобразно променящата се среда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101