EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офис на ЕИБ в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офис на ЕИБ в София

mail14:05 | 18.09.2017прегледи 10585 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер официално откриха днес офис на банката в София.
   Премиерът Бойко Борисов приветства откриването на офиса на ЕИБ в България, защото ще се улесни максимално българският бизнес в представянето на  европейски проекти. "Това е банката на европейските държави", посочи той.
   Според Борисов присъствието на банката в България ще предостави ценна подкрепа на българската икономика, включително на частни компании, като предостави пряка точка за контакт на европейски финансови инструменти, както и консултантски опит. По думите му отварянето на този офис е и признание за стабилната банкова система в страната.
   "Като започне председателството ни, и през този офис ще може да говорим за Балканите като едно по-добро място за живот. Балканите се нуждаят от перспектива", допълни премиерът.
    Бойко Борисов благодари и за това, че могат да се изпращат средства и за образователната инфраструктура.
    Президентът на ЕИБ Вернер Хойър от своя страна очаква да се осъществят добри проекти в България. "Ние сме най-голямата инвестиционна банка, затова трябва да допринасяме за промените", каза той.
     Хойър уточни, че от 1992 г. банката е изградила много балансиран портфейл от заеми. "В сравнение с други европейски страни финансовата ни подкрепа в България е много силна", каза той.
    Хойър допълни, че засиленото местно присъствие на ЕИБ ще позволи обвързването на отпускането на заеми ЕИБ с безвъзмездни средства от ЕС, включително структурните фондове и финансирането, подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции.
    Данните показват, че през 2016 г. отпуснатите заеми от ЕИБ в България възлизат на 467 млн. евро. През последните пет години банката е осигурила средства в размер на 1,6 млрд. евро за инвестиционни проекти.


Тагове: офис, ЕИБ, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg