EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офис и логистични центрове – незасегнати от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офис и логистични центрове – незасегнати от кризата

mail09:38 | 09.11.2009прегледи 1627 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Локация, достъпност и устойчивост са сред новите ценообразуващи фактори на офис имотите, единодушни са архитекти и предприемачи, участници в изложението за имоти BalREc.
Валери Левиев, изп. директор на „Елта Консулт” очерта новите критерии на наемателите, а именно устойчивост и сигурност на сградите. Градоустройството също е от изключително значение. „Логично е бизнесът да излиза на територии, които са по-малко рискови. Ето защо се наблюдава застрояване на периферията на градовете. Това се координира перфектно с видимост и достъпност.  Метрото също е важен фактор за търсене на бизнес имоти. Смятам, че когато метро линиите се развият, на всяка спирка ще се изграждат бизнес офиси. Чуждестранните фирми идват в страната ни с големи списъци, съдържащи по 30-40 критерия, които се изследват един по един. Факт е, че фокусът през следващите една-две години ще бъде поставен не толкова върху престижа и външния вид, колкото върху практичността и достъпността на имота.”, допълни още Левиев.
Търсенето и предлагането са основните фактори, определящи цената, допълни Таня Косева, изп. директор European Trade Center. „От клиентска гледна точка обаче за някои компании  вече има и други компоненти, дефиниращи паричната стойност – месторазположение, брой парко места. Достъпността вече е може би по-важна от локацията. Не случайно Цариградско шосе концентрира толкова много бизнес сгради. По наши прогнози именно Цариградско шосе ще бъде новият център за офис имоти. Аутсорсинг компании и колцентрове също биха раздвижили пазара на имоти. За съжаление обаче офис сгради не наемат нови компании, а сегашни такива, които непрестанно растат”, коментира Косева.
Няма общ стандарт, а правилата са по-скоро препоръчителни, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове” Colliers International коментира. „Всяка държава определя своите клас А, B или C. Виждаме компании, които имат желание да наемат офиси, които са устойчиви и сигурни. Тези компании преценят разходите си в дългосрочна перспектива. Но тези фирми са малко. Все пак смятам, че това са процеси, които на световно ниво ще еволюират”, допълни Славчев.  
Към момента част от потенциалните наематели на офис имоти са в очакване - на по-ниски нива на наемите и визия за това, до каква степен на развитие ще достигнат техните фирми, смята Веселин Генчев – изп. директор “Бенчмарк фонд имоти”, Водещите компании вече поставят акцент върху комфорта на отделния служител.
„Много е важно да се създаде подходяща среда за работа, за да успяват наетите да вършат задълженията си качествено. Поради тази причина, ако компаниите се преориентират към по-ниски наеми и некачествени офиси на неподходяща локация, тогава съществува вероятност голяма част служителите да напуснат. Това неминуемо ще създаде нови проблеми на компанията.”, коментира Генчев. 
Архитект Георги Коларов, председател на управителния съвет на Bulgarian Green Building Council, обобщи, че повечето европейски страни сключват договори с цел създаване на един общ европейски стандарт. „Интелигентният бизнес ще постигне много добри резултати. Финансовият ресурс за построяване на една сграда  е 15 % от общите разходи, останалите 85 %  са за обслужване на сградата през следващите 40 години. Вярвам, че новите технологии ще намалят значително разходите за обслужване на имота.”
В индустриалния сектор вече се реализират големи проекти. Търсенето се запазва въпреки кризата най-вече поради ограниченото предлагане на площи, се констатира още на изложението.
Оказва се, че вече много големи търговски вериги са склонни да строят, а не да наемат мащабни индустриални центрове. Стратегически погледнато такъв вид инвестиция лишава компаниите от зависимостта на наемодателите.
Все пак в България все още клиентите, които се интересуват от собствени логистични центрове, са сравнително малко, смята Александър Танев, ръководител отдел Бизнес площи, Forton international. „Да, България е на кръстопът между Изтока и Запада, но това не означава, че страната ни не е добра локация за изграждане на индустриални зони.”, коментира Танев. 
Сред основни причини, ограничаващи търсенето, са лоша инфраструктура и тежки процедури за смяна предназначението на земята от земеделска към индустриална зона.
Българските наематели от една страна имат желание да закупуват и контролират складове. До скоро обаче предлагането не отговаряше на техните изисквания. В момента наемателите чувстват силата на своя страна.
Проектантите на такъв вид съоръжения в България вече се опитват да се адаптират към желанията на потенциалните си клиенти, смята арх. Цветан Петров. „Всички в момента трябва да се съсредоточим върху устойчивото развитие. Опитваме се да предлагаме като проектанти продукт с ниска себестойност, без излишни луксове, съобразен с изискванията на клиентите, за да могат те бързо да стартират работа. Според нас скрит потенциал има в  партньорството с общините. Например Ловеч е вече с два проекта, следват ги Симитли, Плевен. Тези общини са готови да сътрудничат.”, каза още Петров.
 


 


Тагове: офис, логистика
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg