EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отстраниха шефа на „Топлофикация София“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отстраниха шефа на „Топлофикация София“

mail06:40 | 25.07.2014прегледи 1981 коментарикоментари 0


Столичният общински съвет гласува оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов заради това, че разплащателната сметка на дружеството е в Корпоративна търговска банка. Цветанов беше отстранен от поста с 39 гласа "за", един "против" и петима са гласували "въздържал се".

От ГЕРБ заявиха, че въпреки всичко "Топлофикация - София" се управлява добре, като изтъкнаха финансовите успехи и техническата модернизация на дружеството. Те обаче посочиха, че на риск е поставена инвестиционната му програма и някой трябва да понесе отговорност.

Според Панайот Бончев от БСП Стоян Цветанов е доказано вреден за "Топлофикация - София".

90% от средствата на "Топлофикация - София", които са около 80 млн. лева, са депозирани в КТБ и при евентуален фалит тези пари може да бъдат загубени. По време на дебатите стана ясно, че дружеството има сметки в 12 банки.

На мястото на Стоян Цветанов избрахме Георги Беловски, който заемаше позицията член на управителния съвет на Общинска банка”, обясни пред журналисти заместник-председателят на Столичен общински съвет (СОС) и общински съветник от групата на ГЕРБ Николай Стойнев. „Топлофикация - София” ЕАД продължава да функционира, единствено ще има забавяне в изпълнението на инвестиционната програма. Не трябва да има пряк ефект върху потребителите и услугата, която дружеството предлага на този етап. Винаги, когато се взима решение в общинския съвет, то е политическо, защото той е политически орган, подчерта Стойнев. „Имахме среща с представители на работниците и с представители на синдикатите в дружеството. Разбирам и споделям техните притеснения и оценки за работата на дружеството. В същото време голямото им притеснение е свързано с това, че се готви приватизация на дружеството и някакви интереси в тази област. Аз категорично заявявам и от името на нашата политическа група, че това не влиза в плановете на общината. Напротив, ние имаме решение на Общинския съвет за избор на консултант в момента има процедура, която да предложи адекватен модел на управление на дружеството”, каза той. По думите му, тъй като дружеството е със сериозни задължения и освен инвестиции в технологичното обновяване на дружеството трябва да бъде намерено решение със старите задължения, които са натрупани в предишни периоди и затова се смята, че един модел с привличане на външен мениджмънт е удачен, но предстои работата на консултанта. Когато си поставил една голяма сума на дружеството на риск, няма как да не се поеме отговорността. Сумата възлиза на над 80 милиона лева. „Не искам да дава оценки за управлението на Топлофикация. Оценките трябва да ги дават потребителите на услугата и хората, които са клиенти на топлофикация. Смятам, че това дружество е твърде важно не само за София и страната и трябва да продължи да се развива в посока на технологично обновяване и подобряване на работата с клиентите. Ще бъде назначен конкурс за избор на нов изпълнителен директор след приключване на работата на консултанта, който трябва да предложи най-удачния модел за управление на дружеството. Като то е свързано с ангажименти и инвестиции в дружеството и покриване на част от задълженията”, каза още Николай Стойнев.

Пред Столичната община протестираха около 200 служители от "Топлофикация - София" в защита на Стоян Цветанов. Те настояват изпълнителният директор да не бъде отстраняван и защитават сегашната политика на компанията./БНР, Фокус

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886