EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отровни детски дрехи на световни марки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отровни детски дрехи на световни марки

mail07:30 | 15.01.2014прегледи 1248 коментарикоментари 0


Докладът „Кратка история за чудовищата в гардероба ти” описва резултатите от тестове, извършени с продукти на 12 световни марки. Открити са незначителни разлики в нивата на опасни химикали в дрехите, направени за деца и тези, направени за възрастни, представени в предишни изследвания.
Децата са група, която е особено уязвима за ефектите на тези химикали, когато те са освободени в околната среда.

„За родителите е истински кошмар да търсят да закупят детски дрехи, които не съдържат опасни химикали. Тези химически „малки чудовища” могат да бъдат открити във всякакви дрехи – от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция. Те замърсяват водите от Пекин до Берлин. Има налични алтернативи. В името на сегашните и на бъдещите поколения марките трябва да спрат да използват опасни химикали при производството на дрехи.”- коментира Чин Ан Ли, от офиса на „Грийнпийс” – Източна Азия.

В дрехи от всички тествани марки са намерени опасни химикали. В бански костюм на марката adidas са открити концентрации на PFOAs, по-високи от разрешените в техния собствен списък за контрол на опасни химикали. Щампована част от детска тениска на марката Primark съдържа 11% фталати. Междувременно високи нива на нонилфенолни етоксилати (NPEs) бяха открити в поне 1 продукт от всички тествани марки, с високи нива в продукти на Disney, American Apparel и Burberry. Веднъж освободени в околната среда тези химикали могат да имат вредно въздействие върху човешката репродуктивна, имунна или хормонална система.
В региона на Централна и Източна Европа са тествани продукти от Полша, Унгария и Австрия.Тестовете са извършени в Университета в Ексетър, Великобритания.

„Родители, любители на модата и местни общности могат да помогнат за прекратяването на този отровен кошмар като открито призоват модните марки за промяна. Така вече някои от най-големите световни марки поеха ангажимента да детоксикират индустрията си и вземат мерки за по-голяма прозрачност на снабдителките си вериги и за елиминиране на токсичните субстанции.”

Китай остава най-големият производител на текстил и потребител на химикали. „Грийнпийс” призовава китайското правителство да помогне за спирането на използването на токсични химикали в текстилната индустрия. Първа стъпка е да се публикува „черен списък” на опасните химикали, чиято употреба трябва да бъде незабавно прекратена. Важно е и да се накарат фабриките да предоставят информация относно използваните химикали – за да се улесни елиминирането им.
Кампанията „Detox” на „Грийнпийс” призовава основни марки дрехи да спрат използването и освобождаването в околната среда на токсични химикали до 2020 година.
Благодарение на натиск от страна на потребителите 18 основни марки, като Valentino, Mango и Zara, вече са поели ангажимент и са предприели значими стъпки за постигане на прозрачност в снабдителните си вериги и елиминиране на токсичните химикали.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg