EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отрицателна инфлация в Еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отрицателна инфлация в Еврозоната

mail17:30 | 30.06.2009прегледи 884 коментарикоментари 0


european_flag1Инфлацията в еврозоната е отрицателна за юни, предаде BBC. Това се случва за първи път от 1999 г. Спадът на цените за последната година към месец юни е 0.1 %, сочат данни на Eurostat. През май инфлацията в 16- те страни, използващи единна европейска валута, е 0 %.
Понижаването на инфлацията в еврозоната се дължи предимно на ниските енергийни цени, а също и на тези за храна. Съществена причина е и ограниченото търсене на стоки от компании и домакинства.
Някои анализатори се опасяват, че това може да е началото на дефлационен период в еврозоната. Дефлацията се счита за разрушителна за икономиката, поради тенденцията на потребителите да отлагат осъществяването на покупки с очакване на продължаващ спад на цените, което от своя страна не стимулира икономическия растеж, припомня BBC.
“Налице са достатъчно причини да считаме, че инфлацията от 0.1 % през юни е началото на очертаваща се дефлационна тенденция”, коментира икономистът Даниеле Антонучи от консултантската агенция Capital Economics.
Целевият инфлационен процент на Европейската централна банка е малко под 2 %.
От Европейската централна банка са на мнение, че всеки спад на цените е временен, като даде за пример спадът на цените на петрола.
През юли 2008 г. инфлацията достигна ниво от 4.1 %. Тогава цената на петрола беше $147 за барел.
Настоящата цена за барел петрол е около $ 70 .


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg