EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отпадъците в Троян и Априлци стават ресурс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отпадъците в Троян и Априлци стават ресурс

mail18:15 | 02.04.2021прегледи 1889 коментарикоментари 0


Отпадъците в Троян и Априлци ще бъдат превръщани в ресурс, съобщават от общинската администрация. За целта било учредено Дружество с ограничена отговорност с общинско участие "Хемус ресурс".
Учредители са Община Троян, с 90 процента дялове, и Община Априлци - с 10 процента. Капиталът на дружеството е 100 хиляди лева.
Кметовете на двете общини Донка Михайлова и инж. Тихомир Кукенски са подписали договор. Предметът на дейност на предприятието е предварително третиране на битови отпадъци и опериране на инсталация по предварително третиране на битови отпадъци, разделно събиране и извозване на биоразградими и/или зелени отпадъци, опериране на инсталация за компостиране, търговски сделки с първични и преработени продукти.
Предприятието ще работи с материалните активи, изградени чрез външна финансова помощ, предоставена по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Проектът за изграждане на инсталациите приключва през април.
Очаква се следващите месеци новата фирма да заработи. Тя ще продава за вторична преработка отделените пластмаса, хартия, стъкло и метали и др., които ще формират част от приходите й. Разделянето и рециклирането на част от битовите отпадъци ще намали количеството депонирани такива. Ефектите от това са икономически - ще намалеят законово определените отчисления към РИОСВ, което пряко влияе върху таксата за битовите отпадъци, плащани от гражданите и бизнеса, и екологичен - оползотворяват се отпадъци, които могат да бъдат превърнати отново в ресурси, допълват от администрацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036