EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отпадат всички забрани за КОВИД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отпадат всички забрани за КОВИД

mail13:46 | 10.11.2023прегледи 968 коментарикоментари 0


Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени с COVID-19, реши парламентът. Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание, предава БТА.

Промените са внесени от Министерския съвет. В мотивите към тях се посочва, че предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, както и наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на COVID-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, спрямо заболелите и контактните лица не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки, като задължителна изолация и карантина.

Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции.

Повече от час и половина продължиха дебатите по законопроекта. В хода на дискусията депутати засегнаха темата колко души са починали от COVID-19 и колко заради този вирус, както и кой носи политическа отговорност за наложените в обществото мерки.

Бяха отправени и обвинения в популизъм и пропаганда на фона на пандемията.

Ден по-рано предложението за отпадането на карантината беше прието и от здравната комисия, като ресорният министър Христо Хинков припомни, че законът му дава право да разпореди връщане на карантината и въвеждане на други мерки при повишаване на заболеваемостта и на хоспитализациите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037