EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отново мисия на МВФ в Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново мисия на МВФ в Сърбия

mail14:00 | 24.08.2009прегледи 442 коментарикоментари 0


В Сърбия пристига мисия на Международния валутен фонд /МВФ/, за да реши дали да отпусне нова помощ на Сърбия, предадоха сръбските медии.
Сръбският премиер Мирко Цветкович заяви миналата седмица, че  Сърбия влиза в преговори с МВФ без предложение да се увеличи ДДС или данъкът върху заплатите на гражданите, а ще предложи цялостна реформа на държавното управление, на целия обществен сектор.
"В момента се прави предварителен анализ, който трябва да предложи определени насоки. Не става въпрос само за намаляване на броя на работещите, успоредно ще се извършва реформа, която трябва да доведе до по-ефективен обществен сектор", каза Цветкович.
Министърът на финансите Диана Драгутинович заяви, че МВФ и сръбското правителство "бързо ще съгласуват размера на дефицита и начина на финансирането му" и повтори, че се обявява за прогресивно данъчно облагане на заплатите.
Тя заяви също, че преговорите с МВФ ще имат "краткосрочен и дългосрочен компонент".
Дни преди пристигането на мисията постоянният представител на МВФ в Белград Богдан Лисоволик каза, че финансовата ситуация в страната се е влошила.
През май МВФ и Сърбия подписаха тригодишно стендбай споразумение за три милиарда евро, предназначени да помогнат на Сърбия да преодолее последиците от глобалната икономическа криза.
Белград вече изтегли първия транш, но преди да премине към втория, МВФ иска да се увери дали Сърбия изпълнява условията на споразумението. Едно от условията беше Сърбия да удържи бюджетния си дефицит под три процента от брутния вътрешен продукт, като предприеме мерки да увеличи постъпленията и да намали разходите.
Сърбия бе силно засегната от икономическата криза, която доведе до рязко съкращаване на чуждестранните инвестиции и до рецесия. Това предизвика обезценяване на динара спрямо еврото с повече от 20 процента в сравнение с миналата година.


Тагове: Сърбия, МВФ, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg