EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отменени полети заради вулкана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отменени полети заради вулкана

mail10:14 | 09.05.2010прегледи 2246 коментарикоментари 0


Над 900 полета бяха отменени днес в Европа заради новия облак от пепел от вулкана в Исландия, съобщи европейската агенция за контрол на въздушния трафик Евроконтрол, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Най-засегната е Испания, където в събота бяха затворени 19 летища, включително това на Барселона. Огромната част от анулираните полети са били предвидени именно в иберийската държава.
Италианската Национална служба за гражданска авиация наложи забрана на гражданските полети над северната част на страната между 8 и 14 ч. днес (от 9 до 15 ч. българско време), предаде РИА Новости.
Това решение е било взето въз основа на най-новите данни от европейската агенция за контрол на въздушния трафик Евроконтрол, които са показали наличие в атмосферата на пепел от исландския вулкан Ейяфятлайокутл, непозволяваща безопасно летене на самолети. Остават обаче отворени летищата на три големи града в Северна Италия - Венеция, Триест и Римини.
Междувременно облакът вулканична пепел достигна и северната част на Португалия, вследствие на което летището на град Порто също отмени около 40 полета, всички на нискобюджетни авиокомпании. Според португалската агенция за въздухоплаване до края на вечерта се очаква движение на облака на изток и север, което ще позволи постепенното вдигане на забраната за летене.
“Евроконтрол” пък информира , че и повечето полети между Европа и Северна Америка са отменени днес заради надвисналия над северния Атлантик облак пепел от исландския вулкан.
Самолетите, които все пак излитат, се пренасочват на север и на юг от облака, дълъг около 2000 километра, което удължава полетите с близо час. Очаква се късно тази вечер и през нощта облакът да се разпространи и над южна Франция, съобщи френската метеорологична служба.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg