EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отличия за българско бренди +водка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отличия за българско бренди +водка

mail15:05 | 22.11.2016прегледи 3657 коментарикоментари 0


На официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) бяха наградени българските производители, спечелили четири златни и три сребърни медала на 17-то издание на един от най-известните световни конкурси за спиртни напитки в света - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Медалите бяха връчени от директора на Конкурса, Тиери Хайнс, който пристигна у нас специално за събитието.

Четирите златни медала за България са за 17-годишното бренди „Черноморско злато“ (Brandy Black Sea Gold 17 years old), водката „Мери Джейн“ на „СИС Индустрийс“, джинът „Савой“ на „СИС Индустрийс“, и текилата (Savoy Tequila Silver) на „СИС Индустрийс“. Трите сребърни медала се присъждат на „Карнобатска мускатова ракия“ (2014) на „СИС Индустрийс“, „Културна оригинална ракия“ на „Изба Карабунар“ и на „Поморийска специална ракия“ на „Черноморско злато“.

„Добрите резултати на българските производители на тазгодишното издание на Конкурса в Мексико са доказателство, че България произвежда качествен алкохол на световно равнище“, коментира Тиери Хайнс, директор на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.

През последните години в света става все по-популярно да се консумират алкохолни напитки, които са произведени в държави без традиции в производството им. Отдавна вече скоч не е равно на Шотландия, а водка на Русия. „България следва тази световна тенденция и започва да се налага като държава, която произвежда не само качествено вино и ракия“, коментира Меглена Михова от Probegex („Пробежекс“), представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България.

Меглена Михова очерта още две тенденции за страната ни. „И в изданието за вино, и в това за високоалкохолни напитки на Concours Mondial de Bruxelles две поредни години над 40% от българските мостри получиха медали, което е огромен успех. Също така, все повече производители оценяват възможностите, които Конкурсът им предоставя за стъпване на чужди пазари. Наградените през 2017 г. вина ще бъдат представени в държави от Европа (Бенелюкс), Северна Америка (САЩ) и Азия (Китай и Япония), които през последните години стават много привлекателен за износ на българско вино “, допълни тя.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. се проведе в Пловдив. Енолози, сомелиери, винени журналисти и търговци на вино от над 50 държави оценяваха близо 9000 вина от цял свят. В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от страната ни, с 257 мостри на вина. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.

Spirits Selection се организира за първи път през 1999 г., като част от най-престижния независим винения конкурс в света - Concours Mondial de Bruxelles. 17-то издание на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles се проведе от 24 до 26 август в Мексико, град Текила, където близо 1200 мостри на напитки от 48 страни-производители в света се бориха за отличие в категориите уиски, коняк, бренди (включително ракия), ром, водка, джин, писко, грапа, байжиу и текила. Сред най-любопитните високоалкохолни напитки, които получиха медали тази година в Мексико, бяха кашаса от Бразилия, писко от Перу, абсент от Швейцария. Следващото издание на Конкурса е през август 2017 г. в Чили.

Награждаването на българските производители на високоалкохолни напитки, спечелили медали от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles 2016,  беше част от програмата на най-големия форум за българското вино DiVino.Taste, който се проведе от 18 до 20 ноември 2016 г. в София.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1973