EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отличие за Бургас в конкурса REGIOSTARS + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отличие за Бургас в конкурса REGIOSTARS + видео

mail10:49 | 17.11.2023прегледи 1309 коментарикоментари 0


Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра връчи наградите REGIOSTARS за 2023 г. на седем изключителни и иновативни проекта в цяла Европа, които бяха подкрепени от фондовете по линия на политиката на сближаване. Проектите показват как чрез политиката на сближаване ЕС постига промяна на място и укрепва икономическото и социалното развитие в целия ЕС. Церемонията по награждаването се проведе в Острава, Чехия.

За изданието за 2023 г. бяха подадени общо 228 кандидатури, които се състезаваха за голямата награда в шест различни категории, както и за наградата на публиката, като бяха подбрани 30 финалисти.

Категория 1 — Конкурентоспособна и интелигентна Европа: Испанският проект „Edificio Fundacion Pasqual Maragall“ е начело на списъка в тази категория. Основаната в Барселона фондация вече разполага с модерна инфраструктура, която дава възможност за научни изследвания, цифровизация и сътрудничество с други държави от ЕС за борба с болестта на Алцхаймер. 

Категория 2 — Зелена Европа: Проектът „From mine to river. The Water Guardians“ (по Interreg, разположен на границата между Румъния и Сърбия, печели в тази категория. Два университета и една НПО се обединиха, за да разработят решение за намаляване на замърсяването, причинено от миннодобивните дейности, и за възстановяване на естествената привлекателност и естетиката на граничния район. 

Категория 3 — Свързана Европа: Наградата за тази категория получи проект по Interreg, който обединява участници от Германия, Австрия, Хърватия, Унгария, Италия и Полша. „Dynaxibility4CE“ подобрява нисковъглеродната мобилност и качеството на въздуха в региона на Централна Европа, като предоставя на органите за обществен транспорт стратегии за планиране и необходимите инструменти за справяне с новите тенденции в мобилността. 

Категория 4 — Социална и приобщаваща Европа: Победителят е „ProFem 2.0“ от Чехия. Проектът предлага подкрепа за жертвите на домашно и сексуално насилие чрез специализирани центрове и онлайн платформа. Той показа способността за подкрепа на жертвите в цялата страна чрез създаване на специфични структури на национално равнище.

Категория 5 — Европа по-близо до гражданите: „EuregioFamilyPass“ — карта, която предлага многобройни ползи за семействата (например достъп до културни прояви, обществен транспорт и образование) в регион Тирол — Южен Тирол — Трентино между Австрия и Италия, бе победителят в тази категория. 

Категория 6 — Тема на годината (2023 г. — Европейска година на уменията): „TechGrounds“ от Нидерландия осигури спечели първото място в тази категория. С проекта се преодолява несъответствието, което често се наблюдава на пазара на труда в областта на информационните технологии, като се стимулират скритите таланти и се предлага насочващ подход към ИТ — от съвети за привличане на персонал до специализирани обучения.

Както всяка година, гражданите бяха поканени да гласуват за предпочитания от тях проект измежду 30-те финалисти. Най-предпочитаният проект от публиката, който получи и най-много гласове онлайн, беше „Център за културно изкуство: музей и библиотека“ в Бургас, България. Благодарение на кохезионните фондове изоставена сграда беше преобразувана в културен и образователен център, в който понастоящем се помещават музей, най-голямата библиотека в Югоизточна България с 600 000 книги и пространство, което може да се използва за обществени мероприятия и семинари.

Контекст

Наградите REGIOSTARS са конкурс, който Комисията организира ежегодно от 2008 г. насам. Те се превърнаха в европейски знак за високи постижения при проекти по линия на политиката на сближаване на ЕС, които представят новаторски и приобщаващи подходи за регионално развитие и вдъхновяват регионите да прилагат все по-въздействаща политика на сближаване на ЕС, която отговаря на нуждите на гражданите на местно равнище.

Тази година стотици проекти се конкурираха в пет категории, съответстващи на целите на политиката за програмния период 2021—2027 г., и специална категория, предвидена за тазгодишното издание — в този случай тя е свързана с Европейската година на уменията (2023 г.). Така участниците се състезаваха в шест категории, както и за наградата на публиката, при която гражданите гласуват за предпочитания от тях проект от списъка с финалисти.

От общо 228 кандидатури 30 финалисти бяха избрани да изнесат окончателната си презентация пред жури по време на годишната Седмица на регионите на ЕС, която се проведе през октомври 2023 г.

След това беше решено церемонията по награждаването да се проведе в град Острава, Чехия. Всяка година домакин на церемонията се е различна държава членка въз основа на ротационен календар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg