EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Откриха метод за евтин и бърз добив на водород

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Откриха метод за евтин и бърз добив на водород

mail10:00 | 08.04.2015прегледи 1242 коментарикоментари 0


Американски учени произвеждат водород чрез експериментален процес, който може да позволи много да бъде намалено времето и себестойността на производството му. Водородът е гориво, което не произвежда парникови газове при изгарянето си.

Новият процес може да се окаже обещаващ за въвеждане в масово производство на коли, движещи се с водород като гориво - по-икономични и не произвеждащи въглероден двуокис. В момента една от най-големите пречки за това е високата цена на добива на водород, който се произвежда от природен газ. Учените от Технологичния институт във Вирджиния са успели да постигнат биологичен процес, при който се използват ензими за "бързо производство на големи количества водород от глюкоза и ксилоза /захари, намиращи се в изобилие в стъблата, косата и листата на царевицата.

За получаването на тези захари учените са използвали комплекс от различни промишлени ензими. Благодарение на компютърно моделиране те са успели да ускорят многократно химичните метаболитни реакции, позволяващи получаване на повече водород от тази биомаса. Това е позволило да се увеличи трикратно производството на водород, в сравнение с получаваното досега. /АФП
 


Тагове: водород, добив
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg