EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Откриха компресорна станция "Странджа"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Откриха компресорна станция "Странджа"

mail12:22 | 11.04.2016прегледи 1619 коментарикоментари 0


„Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация третата от четирите модернизирани компресорни станции. Реконструкцията на КС „Странджа" възлиза на близо 70 млн. лева, а инвестицията в ново оборудване за четирите компресорни станции (Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич) надхвърля 200 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

В средата на годината предстои да бъде открита и тази в Петрич. Проектът се финансира със средства на Булгартрансгаз, като се изпълнява от Главболгарстрой, а оборудването - газотурбинните агрегати е на американската компания Солар Турбайнс. На церемонията по откриване на компресорна станция „Странджа" присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Ямбол Георги Славов, посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

КС „Странджа" е включена на изхода на трасето на преминаващия през страната транзитен газопровод за Турция - възстановява загубите на налягане и осигурява договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница. С модернизацията на обекта се гарантира намаляване на отделяните емисии и привеждане в съответствие с европейските екологични норми. Намалява се рискът от непланирани ремонти; подобрява се техническото състояние и се повишава техният експлоатационен ресурс.

Ето какво написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук:

През компресорна станция „Странджа” минават 14 млрд. куб. метра газ за Истанбул, за което страната ни получава транзитни такси. В тази станция се възстановяват загубите на налягане и се осигуряват договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница. Днес КС „Странджа” бе въведена в експлоатация след пълна реконструкция и модернизация, възлизащи на 70 млн. лв., като проектът се финансира изцяло със средства на Булгартрансгаз. Новото оборудване на станцията отговаря на европейските екологични норми, рискът от непланирани ремонти значително намалява, подобрено е техническото състояние и се повишава експлоатационният ресурс. След месец ще бъде открита и компресорната станция в Петрич. Движението е абсолютно реверсивно и на практика е възможност за диверсификация. Освен по модернизацията на мрежата, продължаваме работа и по изграждане на междусистемните газови връзки със съседните страни. До четири месеца България трябва да има първия изграден интерконектор в участъка под река Дунав по силата на договора, подписан миналата седмица с австрийската компания „Хабау”. Други шест компании заявиха интерес на първия етап на пазарния тест за газовата връзка с Гърция, като заявените количества надхвърлят 4 млрд. куб. метра. За да използваме всички потенциални възможности за диверсификация, работна група обсъжда участие на страната ни в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис и до месец ще има яснота за параметрите. За нас това ще е достъп до глобалния пазар на втечнен природен газ. Не сме спирали да работим и за собствените находища на природен газ и нефт. На 19-ти април ще бъдем в Бургас, когато ще бъде доставена нефтената платформата. Тя е толкова голяма, че не може да мине Босфора цяла. Ще бъде сглобена в Бургас, за да отиде на „Хан Аспарух” за проучване и добив на газ. Радвам се, че днес присъстваха и депутати от другите политически партии. Когато има неща, касаещи дългосрочно държавата, ние трябва да сме много единни и много сигурни, че при всякакви условия това ще продължи и ще се развива. Спечелихме европейско финансиране, първият транш вече е преведен за предпроектните проучвания, така че догодина съм убеден, че ще имаме още 4 такива компресорни станции.

Това е поредната станция, която е модернизирана през последната година.  През март бе въведена в експлоатация компресорна станция "Лозенец" до едноименното село в Ямболска област, а през  октомври  2015 година "Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация компресорна станция "Ихтиман". Реконструкциите са  част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на четири компресорни станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg