EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Открити пестициди в зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открити пестициди в зеленчуци

mail14:04 | 17.12.2009прегледи 971 коментарикоментари 0


От шест анализирани проби от салати и мандарини по проекта "Граждански принос за създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните в България", чиста се е оказала само една. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР експертът Валентина Лукова.
В изследваните проби е имало общо 10 пестицида. Два от откритите пестицида са официално забранени и не би трябвало изобщо да се откриват, каза Лукова. Тя допълни, че само в една от пробите, водач на черната листа, се съдържат 5 химикала-един от тях е забранен за употреба, а два надхвърлят официално разрешените норми. Единият ги надхвърля 3 пъти, а другият 61 пъти. Вътре в тази проба има 2 репродуктивно токсични пестицида, два мутагена и един канцероген.
"Въпреки тези резултати ние имаме изцяло позитивен подход, но да стигнем до хепиенд ще трябва да извървим пътя на неприятните истини и сега сме на този етап. Нашата позиция е, че в България истински мониторинг на храните не съществува", каза още Валентина Лукова
Проектът се осъществява от две граждански организации "Приятели на земята" и фондация "Правото да знам" с подкрепата на Тръста за подкрепа на гражданското общество в Централна и Източна Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014