EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Открита е първата иновационна долина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открита е първата иновационна долина

mail18:20 | 16.10.2023прегледи 429 коментарикоментари 0


Регионалните иновационни долини насърчават комерсиализацията на науката в бизнеса и заздравяват академичния потенциал на България и на Европа. Също така ще осигурят свързаност и основа за развиване на иновации и оптимизиране на веригите за доставки, заяви в Пловдив министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в откриващата част на събитието за първата регионална иновационна долина за биоикономика и храни в България.

България разпознава биотехнологиите като ключови за развитието на биоикономиката, увери още тя.  

От Министерството работят по три основни приоритета.

Първият е изграждането на предприемаческа и стартъп екосистема, която да промени лицето на България. 

Вторият е България да се превърне в място, където се създават продукти и услуги с висока добавена стойност чрез научна и развойна дейност, които да привличат високотехнологични инвестиции. 

Третият е България да стане иновационният разпределителен център за Югоизточна Европа и да поведе новата вълна иновации, посочи министър Стойчева в Пловдив, където участва и в иновационен ден, организиран от Медицинския университет - Пловдив. Там тя се срещна със студенти, млади учени и преподаватели.

Регионалните иновационни долини, които имат за цел да свържат научните разработки, иновациите и бизнеса, са важен инструмент в изпълнението на Новия европейски иновационен дневен ред от 5 юли 2022 година. Негова основна цел е да постави Стария континент начело на новата вълна от дълбочинни иновации и стартъпи.

Процедурата по заявяване на интерес беше отворена в края на март тази година от тогавашния еврокомисар, отговарящ за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, съвместно с Елиза Ферейра, еврокомисар по въпросите на кохезията и реформите, и Комитета на регионите. 

Освен в Пловдив, във Варна по-рано тази година беше създадена дълбокотехнологична иновационна долина. Предстои и изпълнението на проекта за водородна долина в Стара Загора. България се определя за момента като "възникващ иноватор" на картата на Европа. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg