EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Открит урок по предприемачество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открит урок по предприемачество

mail13:00 | 15.11.2012прегледи 952 коментарикоментари 0


Ученици от 2-ри „Б” клас на 23-то СОУ „Фредерик Жолио-Кюри”, София, представиха проекти за подобряване на училищната и градската среда по време на открит урок за родители, медии и представители на изпълнителната и местната власт. Поводът за урока е Световната седмица по предприемачество (12 – 18 ноември 2012 г.), организирана от Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ), под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Сред официалните гости на урока бяха Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, Иван Ценов, заместник-министър на физическото възпитание и спорта, и Антоанета Апостолова, Кмет на район Слатина. Те поздравиха младите предприемачи за идеите и им дадоха насоки как да доразвият и реализират успешно плановете си. Г-н Евгени Ангелов, съветник на президента по икономическите въпроси и инвестициите, връчи поздравителен адрес от името на г-н Росен Плевнелиев.
Ученическите проекти са разработени по програмата на ДАБ „Нашето семейство” и имат за цел да развият у децата умения за работа в екип и да ги възпитат в инициативност, креативност и мотивация за успех. Един от проектите цели да облагороди и възстанови парк „Гео Милев” чрез поставянето на нови пейки, кошчета за отпадъци и хранилки за птици. За да направят парка по-привлекателен, децата планират да изрисуват кошчетата и пейките и сами да изработят хранилките за птиците от рециклирани материали. Освен това, учениците ще създадат Facebook страница на проекта, където ще популяризират своята идея и ще привлекат свои съмишленици.
Друг проект на второкласниците включва изграждането на многофункционално спортно съоръжение за практикуване на различни игри като минифутбол, хандбал, волейбол и баскетбол. Целта на проекта е да повиши физическата активност на децата и да предостави модерна и качествена среда за спорт. Освен това учениците се надяват новата настилка да им осигури условия за допълнителни спортни занимания в почивните дни.
„Образователните програми на Джуниър Ачийвмънт развиват качества и умения сред ученици и студенти, които насърчават тяхната инициативност и творческа изява и засилват мотивацията им за учене,” каза г-жа Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. „Вярваме, че инициативи като Световната седмица по предприемачество ще подпомогнат развитието на предприемаческата култура и поведение и ще изведат на преден план значимостта на този вид умения за развитието на глобалната икономика”.
Световната седмицата по предприемачество се организира от Джуниър Ачийвмънт България за пета поредна година у нас. Тази година седмицата се провежда в България под патронажа на Президента Росен Плевнелиев и ще бъде отбелязана с иновационни лагери и открити уроци по предприемачество в цялата страна. Представители на бизнеса и местната власт ще влязат в ролята на гост-лектори в откритите уроци. Заедно с учениците те ще обсъдят възможностите и проблемите при стартирането и управлението на бизнес. Участниците в иновационните лагери ще имат за задача да намерят решение на казус, зададен от Джуниър Ачийвмънт България. Разделени в отбори, учениците ще трябва да предложат създаването на нов продукт и да разработят план за успешното му лансиране на пазара. Жури, съставено от учители, родители и професионалисти от бизнеса, ще оценява екипната работа на отборите.
Партньори на седмицата по предприемачество са Franchising.bg, StartUP и Sofia Architecture Week.
През 2011 г. Световната седмица по предприемачество беше отбелязана в 123 държави с участието на над 7,5 млн. души.

За Джуниър Ачийвмънт България
Организацията Джуниър Ачийвмънт България работи дългосрочно с българските училища, като създава практически ориентирани целогодишни програми за изграждане на предприемачески умения, финансова и икономическа грамотност и не на последно място да вдъхновява младите хора у нас да бъдат самостоятелни и смели предприемачи. 15-те години, през които Джуниър Ачийвмънт работи в България, чрез практическите програми за предприемачество на организацията са преминали над 130 000 ученика, като са създадени 920 учебни компании със съдействието на над 3 000 бизнес консултанта. През последните години програмите на организацията се преподават в 450 учебни заведения в над 100 населени места със съдействието на над 680 специално обучени български учители.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg