EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Открит обходът на Монтана /Видео/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открит обходът на Монтана /Видео/

mail15:41 | 30.12.2015прегледи 2588 коментарикоментари 0


 

Обходният път на Монтана бе открит за движение, съобщава АПИ. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Общата дължина на участъка е 12,452 км. Изпълнител на обекта е Обединение „Обход Монтана”, в което участват: „Трейс Груп Холд” АД и и „Пи Ес Ай“ АД, Стара Загора. Стойността на договора за строителство е 46 572 618,11 лв. с ДДС. Обходният път на Монтана е част от участъка Видин - Ботевград. По път I-1 (Е79) се осъществяват транспортните връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва все по-интензивно като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

"Истински се радвам, че в Южна България направихме доста. Вече се строи и в северната част на България.", каза премиерът Борисов, който бе на откриването на обхода. /Облечен в червено яко, различен от досегашния му стил./ - " Това може само да ни радва и да ни кара да се гордеем. Монтана е от градовете, които се управляват добре, но действително работим повече – успяхме да съберем над 2 млрд. и 700 млн. лева повече приходи, плюс 3 млрд. и 800 млн. лева, които изплатихме за КТБ. А за да направим целия път до Дунав мост, плюс АМ „Струма” и цялата АМ „Хемус”, трябват 5 млрд. лева, смятайте какво е загубила държавата. Но ние стиснахме зъби и успяхме да възстановим на всички вложители парите. Една година не само обектите в Монтана бяха замразени, а щетата, която ни беше нанесена на държавата, са представете си колко пътища, всичко беше блокирано. Призовавам кмета и екипа му да работят по-активно по енергийната ефективност на блоковете, защото втори милиард сме заделили там. Това е огромна придобивка и е абсолютно безплатно за хората. От 1 януари започваме и малките сгради. Пожелавам на всички здраве и весело посрещане на Новата година."

"Този изключително важен за региона проект се открива в последния ден на действие на оперативната програма. ", каза регионалният министър Лиляна Павлова. - "Имаше огромно забавяне при реализацията на проекта, но в крайна сметка успяхме буквално за една година да приключим строителните дейности по него и днес да го въведем в експлоатация, за което благодаря на АПИ, строителите и всички заинтересовани страни. Средствата за пътища по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. в размер на 1,8 млрд.лв. са усвоени на 100% и вече са разплатени. По този начин страната ни няма да загуби нито 1 евро от ресурса за пътища. Построихме 300 км нови магистрали, обходите на Монтана, Враца, Габрово, Западната дъга, участъкът Кърджали- Подкова – изключително важни пътища и огромна инвестиция от европейската солидарност."

На обекта има 4 пътни възела, 11 големи съоръжения – мост над река Огоста, 7 подлеза, 2 надлеза, и надлез над ж. п. линията Бойчиновци – Монтана - Берковица.

Четирите пътни възела са при:

102-ри киломитър – осигурява връзката на трафика от центъра на Монтана към посока Видин;

108-ми километър – при пресичането на път III-112 по направлението Монтана – Арчар – Видин. Чрез него ще се осъществява безпрепятственото преминаване над път Е79;

110-ти километър – при пресичането на Е79 с път II-81, осигуряващ връзката на Монтана с Лом;

113-ти километър – при това съоръжение трафикът ще се влива в Е79, както и в направленията за центъра на Монтана и за с. Николово.

"Инвестициите в Северозападна България продължават, уточни министър Павлова. След ремонта на прохода „Петрохан“, като изключително важен подход за региона, догодина предстои завършването на обхода на Берковица, със средства от държавния бюджет. Другият приоритетен обект е рехабилитацията на пътя Монтана – Добри дол – Лом, който е включен за финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Участъкът е изключително натоварен, но в същото време в лошо състояние. Първостепенна задача беше изваждането на тежкия трафик от центъра на Монтана, а сега е важно да се обезопаси движението по третокласния път до Добри дол, с цел максимална безопасност при придвижване на всички местни жители и транзитния трафик. За региона изключително важни ще са и инвестициите по ОП „Региони в растеж“. По оперативната програма са осигурени 20 млн.лв. за община Монтана, почти 18 млн.лв. за Лом, а над 6 млн.лв. ще получи община Берковица, за мерки за енергийна ефективност."

Готови са за движение и реконструираните 15,4 км от път III-867 Мадан – Златоград – Бенковски. Третокласният път, който е на територията на областите Смолян и Кърджали и е единствената връзка към Златоград и околните населени места, е основно ремонтиран със средства от Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013“. Тя се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (85%) и националния бюджет (15%). Изпълнител на строително-монтажните работи е „ПСТ Груп“ ЕАД. Стойността на договора е 10 649 946,37 лв. с ДДС.

Видеото е любезно предоставено на EconomyNews.bg от АПИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg