EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Открит е нефт в находище „Хан Аспарух”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открит е нефт в находище „Хан Аспарух”

mail06:50 | 31.10.2016прегледи 1723 коментарикоментари 0


Френската петролна компания Тотал е открила нефт в находището Хан Аспарух в Черно море в териториалните води на България. В отчета за дейността си през третото тримесечие на годината Тотал е заявила, че е направила откритието в периода юли-септември. Не се съобщават подробности за количествата нефт. Корабът за дълбоко копаене Ноубъл Глоубтротър II участва в експлоатацията на блока Хан Аспарух. Плавателният съд се намира на мястото край бреговете на България от април тази година и започна експлоатацията месец по-късно.
Първата сонда за дълбоко проникване на Тотал, наречена Полшков-1, е разположена на около 128 км от брега на България и експлоатационната кампания продължи 4 месеца.
Френската компания и българските власти подписаха договор за експлоатацията на находището Хан Аспарух през август 2012 г. Блокът, който е на площ от 14 220 кв км, е разположен на около 80 км от брега в Черно море на дълбочина между 100 и 2000 метра. Тотал се задължава да направи два дълбоководни сондажа. Компанията е оператор на находището с 40% дял, другите партньори са австрийската OMV с 30% и испанската Репсол също с 30%.
В петък Тотал публикува данни за спад с 25% на нетната си печалба за третото тримесечие на 2016 г, сравнено със същия период на 2015 г. Производството е нараснало с малко над 4%.

В Черно море са открити залежи на нефт, съобщи и вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на Тристранния съвет. Дончев не даде повече подробности за важната информацията, която огласи.

От петролната компания "Tотал" потвърдиха, че има открити нефтени залежи в блока „Хан Аспарух” в Черно море. От представителството на компанията в България посочиха още, че продължава анализът на данните. Френското дружество не се ангажира и с прогноза за възможното количество на нефтените залежи. За природен газ нищо не се посочва, но това не означава, че няма такъв. Практиката показва, че при находище на нефт обикновено се открива и газ.

Тази година беше направено първото дълбоководно сондиране на близо 6000 метра дълбочина, каквото досега не е имало в българския шелф. Работата по сондажа приключи през август. Той е един от двата, планирани в блока "Хан Аспарух". Положителният резултат за наличието на петрол вероятно ще даде на акционерите импулс да проведат втория планиран сондаж в блока още идната година.

"Добра новина за България и лоша – за противниците на енергийната ни независимост ! "Това написа в социалните мрежи председателят на ВЕВР Иван Иванов.
"Днес „ТОТАЛ“ официално съобщи за откриване на петрол в блока „Хан Аспарух“ в Черно море. Убеден съм, че след подробния анализ на пробите, ще бъде потвърдено и откритие на природен газ. Това очертава нов сценарий за енергийната независимост и енергийното бъдещe на България."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg