EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Откриват Европейски цифров иновационен хъб "Загоре"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Откриват Европейски цифров иновационен хъб "Загоре"

mail15:09 | 31.01.2023прегледи 580 коментарикоментари 0


В Стара Загора е официално открит Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) "Загоре" - синергия за зелена цифрова трансформация, каза в интервю за БТА д-р Румяна Грозева, ръководител на проекта и изпълнителен директор на Агенцията за икономическо развитие.

"Дигиталният хъб като юридическо лице беше създаден през април 2021 година с подкрепата на местната власт от региона и представители на бизнеса“, разказа още д-р Грозева.

Основната цел е да бъде изграден ключов цифров капацитет на ниво Югоизточен район в подкрепа на регионалните промишлени екосистеми в тяхната двойна зелена и цифрова трансформация чрез фокусиране върху ключовите области на високоскоростни компютърни изчисления (HPC), обучения за надграждане на цифрови умения (DAS) и киберсигурността, инфраструктурите за данни, управлението и обработката на данни чрез предоставяне на пълния набор от услуги като ЕЦИХ през следващите 3 години.

ЕЦИХ "Загоре", неговите партньори и трансевропейската мрежа от над 150 цифрови хъба ще предоставят услуги като: тестване преди инвестиране; обучения за напреднали в областта на цифровите технологии; подкрепа за намиране на инвестиции и създаване на мрежи и достъп до иновационни екосистеми. Д-р Румяна Грозева обясни, че в пилотната част за проекта тези услуги ще се предоставят на микро-, малки и средни предприятия безвъзмездно, а за големите такива ще има съфинансиращо участие.

Проектът е един от четирите одобрени за България по програма Хоризонт/Цифрова Европа на Европейската комисия и се изпълнява в широко партньорство с бизнес компании, бизнесподкрепящи и научни организации от региона и страната. Водещ партньор е АРИР - Стара Загора. Чрез него Стара Загора и Югоизточен район на планиране официално са част от трансевропейската мрежа от дигитални хъбове, което отваря редица големи възможности за софтуерните компании в региона да излязат на международните пазари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963