EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отказваме се от въглищата през 2040 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отказваме се от въглищата през 2040 година

mail08:05 | 14.10.2021прегледи 627 коментарикоментари 0


Българското правителство ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи в България до 2038 или 2040 година. Това заяви премиерът Стефан Янев на среща между правителството и бизнеса.  "Към момента като индикативна дата за прекратяване на използването на въглища в плана е предвидена 2038 година, като служебният кабинет все още не е изоставил варианта и договаря и различна дата - 2040 година, като предполагам - определянето на тази дата ще бъде ясно до края на тази седмица", каза премиерът.

Служебният премиер изтъкна, че 38 процента от средствата, които ще поискаме от Европа чрез плана, са насочени към прехода отвъд въглищата. Янев е назначил междуведомствена група, която в рамките на месец да изготви енергийна стратегия за затварянето на централите.

Не сме съгласни с рестриктивните мерки, които Европа взема спрямо България. Протестираме, за да удължим максимално работата на комплекса на въглища. Това заяви Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2" за bTV по време на протеста на енергетиците в сряда. Според Зелената сделка, всички централи, които работят на въглища, трябва да преустановят своята дейност.

“Нашето желание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат между 2040 – 2050 г. минимум. Протестираме сега, понеже преди около месец излезе Планът за възстановяване и устойчивост за обществено обсъждане и стана ясно, че нашите управляващи са заложили газифициране на "Марица Изток 2" и построяване на нова заместваща мощност на газ. Това не ни устройва, предвид факта, че 8-9 хил. души ще останат на пътя", каза още Дянков.

По думите му целият комплекс "Марица Изток" сваля цената на енергийния микс, а не я увеличава.

Факт е, че само преди месец ние работихме на два блока, а когато цената на тока скочи, правителството ни задължи да работим на осем и цената падна почти двойно. Високата цена идва от ВЕИ фактора. Видяхме, че ВЕИ източниците не са сигурни и цяла Европа си запали въглищните централи последните два месеца", каза още синдикалистът.

Според лидера на КНСБ в  "Марица Изток 2" Наско Митев над 3 млрд.лв. би коствало консервирането на централата.

Причината да се стигне до протеста на миньорите, е в Плана за възстановяване и устойчивост, защото ние виждаме едно пълно информационно затъмнение какво се случва с този план. Последно се съобщи, че в него ще бъде вписана дата за затваряне на ТЕЦ-овете на въглища, което не е консултирано със синдикатите и ето това е резултатът. Това коментира за БНТ бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Според него, проблемите са свързани с това, че Европа има политика по затрудняване на производството на електроенергия от въглища - с определени финансови инструменти да се направи колкото се може по-скъпа електроенергията от тези ТЕЦ-ове, с което тя става неконкурентноспособна.

Според мен основният проблем не е недоволството на миньорите, а това че ситуацията в страната ще стане изключително тежка точно заради високите цени на електроенергията. Преди потребителите, ще бъдат засегнати предприятията, смята Добрев. Той е категоричен, че държавата е изпуснала своя шанс да направи нещо по въпроса.

Защото провалът на първия служебен кабинет на Радев беше в това, че не сложи никакъв буфер, за да защити предприятията, въпреки че аз самият предложих това по време на актуализацията в бюджета, посочи Добрев.

Според него, в хазната има пари, има 2 млрд.лв. допълнителни средства. Но не защото Спецов ги е събрал, а защото има инфлация, която води до по-високи допълнителни приходи, допълни Добрев.

Изнасянето на електроенергия не може да се спре и не трябва да се спира, това няма и да помогне, категоричен е бившият енергиен министър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg